Tajani: Italija podržava evropski put Srbije, hvala Vučiću što je doprineo stabilnosti Zapadnog Balkana

21.03.2023

12:41

0

Autor: I.K.

Antonio Tajani je ocenio da su razgovori sa predsednikom Vučićem bili pozitivni

Tajani: Italija podržava evropski put Srbije, hvala Vučiću što je doprineo stabilnosti Zapadnog Balkana
Antonio Tajani i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani, koji je gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, istakao je u obraćanju javnosti nakon sastanka i potpisivanja bilateralnih sporazuma dve zemlje, da Italija podržava put Srbije kao EU.

-Imao sam plodan razgovor sa predsednikom Vučićem. Razmenili smo mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa i sve to treba da pokaže koliko su Italiji važni odnosi sa Srbijom. Politiku prema Zapadnom Balkanu uspostavljamo kao strateški prioritet, a Italija teži da bude sve prisutnija u ovom delu Balkana i da sve zemlje Balkana počev od Srbije postanu članice EU. Mi podržavamo pristupanje Srbije, kao zemlje kandidata i želimo da Zapadni Balkan postane sastavni deo EU, ne samo geografski, već politički, istakao je Majani.

On je dodao da su razgovori sa predsednikom Vučićem bili pozitivni, te je najavio da će u aprilu ugostiti u Rimu ministre spoljnih poslova Zapadnog Balkana kako bi potvrdili svoju podršku evrointegracijama. Tajani je zahvalio predsedniku Vučiću na velikim naporima koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja na prostoru Balkana.

-Hvala mu na svemu što je uradio, uživao je punu podršku Italije. Čestitam mu jer zahvaljujući njegovom angažmanu, situacija na Balkanu je mirnija, imamo stabilnost i možemo da pristupimo problemu migracija. Imamo zajedničku viziju, potrebno je uvesti vize za zemlje odakle dolaze migranti, ali moramo zajednički da radimo na tome, poručio je Tajani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike