Ivica Dačić na sastanku ministara Zapadnog Balkana: Italija želi da više bude prisutna u regionu i podrži evrointegracije!

03.04.2023

16:22

0

Autor: Ekipa 24sedam

U okviru posete, šef srpske diplomatije ima sastanak sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem

Ivica Dačić na sastanku ministara Zapadnog Balkana: Italija želi da više bude prisutna u regionu i podrži evrointegracije!
Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić započeo je danas učešće na sastanku ministara spoljnih poslova i konferenciji o Zapadnom Balkanu u glavnom gradu Italije, Rimu. 

U okviru posete, šef srpske diplomatije imaće sastanak sa svojim italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem. 

- Italija želi više da bude prisutna u regionu i da podrži evropske integracije Zapadnog Balkana. Ovo je korisna inicijativa, bio je i u Beogradu, kada je reč o poslovnom forumu sa oko 500 biznismena. Razgovarao se i sa predsednikom Vučićem i premijerima Ramom i Kovačevskim. Sazvaće još jedan sastanak. Postoji zamor od proširenja u samoj EU, drugo poreski obveznici nisu raspoloženi da finansiraju nove članice. Istovremeno to odlaganje stvara zamor kod zemalja kandidata. Mi smo preneli naše probleme. Geopolitička situacija je veoma složena. Mi čuvamo naše strateške interese - rekao je Dačić.

On je podsetio i koliko Priština odlaže primenu sporazuma i ugrožava nastavak dijaloga.

- Pozvali smo međunarodnu zajednicu da spreči Aljbina Kurtija da ugrozi dijalog - rekao je Dačić.

On je istakao da će za šest godina biti obeleženo vek i po diplomatskih odnosa Srbije i Italiji, što govori o dubini i težini tih odnosa, jer malo je zemalja koje imaju tako duge diplomatske odnose. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike