Sijarto: EU da bude svesna, Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad

09.03.2023

11:11

0

"Mislim da svi oni koji zagovaraju da se EU ne širi rade na slabljenju Unije", rekao je Sijarto

Sijarto: EU da bude svesna, Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Evropska unija (EU) mora da bude svesna toga da je Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada i dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese.

Peter Sijarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka.

- Što više članova EU, time je EU i jača. Mislim da svi oni koji zagovaraju da se EU ne širi rade na slabljenju Unije - rekao je Sijarto. 

Dodao je da kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

- Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije - rekao je Sijarto.

Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje Zapadnog Balkana u ove procese. 

- EU treba da ubrza procese za priključenje, i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova - ocenio je Sijarto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike