Vučić povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije: Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubili nam 79 dece, 2.500 ljudi!

24.03.2023

19:52

0

Predsednik Srbije je poručio da se "ponosni srpski narod i ponosni duh nikada nisu slomili i nikada neće"

Vučić povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije: Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubili nam 79 dece, 2.500 ljudi!
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras okupljenim građanima u Somboru povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije

Na Trgu Svetog Đorđa okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a obeležavanju su prisustvovali i najviši državni zvaničnici, predstavnici Vojske Srbije, policije i verskih zajednica. Tu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Siniša Mali, predsednik Skupštine Vladimir Orlić...

Predsednik je kazao da je pre "24 godine počela agresija na SRJ", kao i da je pre "24 godine umrlo savremeno Međunarodno pravo".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Večeras nas u Somboru posle 24 godine ima ubedljivo najviše, a to govori i nešto loše i dobro. Govorim iz srca, a trudiću se da me emocije ne nadvladaju i tako naštetim našoj zemlji. Pre 24 godine je umrlo Međunarodno pravo. To zvuči kao nevažna birokratka rečenica, ali je mnogo više od toga. Od tada više ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i nije se dopadala onima koji su  89 i 90 sruišili stari i stvorili novi poredak. Gledao sam danas svetske časopise u kojima su govorili o borbi protiv varvarstva i onih koji prave humanitarnu katastrofu jer tako sprečavaju genocid. To je sve od njihove argumentacije - istakao je predsednik.

On je kazao da je u "definiciji genocida suština da postoji namera o uništenju neke etničke ili verske grupe", kao i da to nikada nije dokazano.

- Rekli ste da ste napali jednu zemlju zbog humanitarne katastrofe. Niste vi sprečavali nikakvu humanitarnu katastrofu, već ste naoružavali pobunjenike. Kada ste videli da ne možete da dobijete opravdanje, rekli ste: "Šta će nama Savet bezbednosti? Šta će nam pravda? Mi ćemo to sami, jer smo mi sami na svetu". Skupiće se nas 19 najjačih i naučićemo pameti Srbe i sve koje u toj zemlji žive. Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubili nam 79 dece, 2.500 ljudi, ne samo civila, i vojnika, i policajaca. Ko ste vi da nam ubijate vojnike i policajce na svojoj teritoriji- pitao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da se "ponosni srpski narod i ponosni duh nikada nisu slomili i nikada neće".

AP Photo
 

- Danas  kada nas pritiskate, kada tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji, da se saglasimo da niste mnogo pogrešili kada ste zločine počinili, kažete gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost, čuvamo mir i nećemo više sukobe ni sa Albancima ni sa bilo kim, ni sa vama - istakao je Vučić.

On je rekao i da se oni koji ne poštuju Povelju UN, na tu povelju pozivaju samo kada je jedna mala zemlja u pitanju.

Podsetimo, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SR Jugoslaviju pogodila je, u večernjim časovima 24. marta, u 19.55 somborski vojni aerodrom, pet minuta pre službeno određenog vremena početka napada NATO-saveza na SRJ.

Napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tom prilikom smrtno je stradao zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike