Dan sećanja na NATO agresiju obeležen u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije: Ministar Vučević položio venac (FOTO)

24.03.2023

17:30

0

Odajući poštu stradalima u bombardovanju, koje je počelo na današnji dan pre 24 godine, general Mojsilović je istakao da pripadnici Vojske Srbije s ponosom čuvaju uspomenu na vojnike i policajce koji su živote položili braneći otadžbinu

Dan sećanja na NATO agresiju obeležen u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije: Ministar Vučević položio venac (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju obeležen je danas komemorativnim skupovima u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i polaganjem venaca i cveća kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas venac kraj spomen-obeležja „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški, povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

Ministar odbrane venac je položio u pratnji zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Slađana Stamenkovića i komandanta Druge brigade KoV brigadnog generala Siniše Staševića.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Ministar Vučević istakao je da je važno da poznajemo istoriju svoga naroda da bismo bili ono što jesmo.

– Iz kog okrilja smo potekli? Koliko je neko pre nas dao truda i krvi da bi danas bili ono što jesmo? Koliko veliku svetinju branimo? Kako da ostanemo ono što jesmo i što želimo biti i šta je to što nas je kao narod obeležilo kroz istoriju? Upravo tome služi kultura sećanja i podsećanja, neprepuštanje važnih stvari i događaja zaboravu. Zato smo mi danas ovde kao dokaz da sećanje na junačku odbranu otadžbine od NATO agresije 1999. godine, ali i na junačke borbe 1998. godine, prevazilazi prostor i vreme svog trajanja. Pre 24 godine na današnji dan počela je NATO agresija na našu zemlju koja je trajala punih 78 dana i noći rušeći pred sobom ne samo vojne objekte i ciljeve, već i gradske trgove, ulice, pijace, domove civila pa čak i bolnice, nemilosrdno odnoseći ne samo živote pripadnika snaga bezbednosti nego i nedužnih civila među kojima je bilo staraca, žena i male dece – rekao je ministar odbrane.

 

 

Podsetimo, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je učestvovao na komemorativnom skupu u kasarni "Banjica" u Beogradu i tom prilikom položio venac kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima raketnih jedinica PVO u NATO agresiji na SRJ, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIĆ
 

Odajući poštu stradalima u bombardovanju, koje je počelo na današnji dan pre 24 godine, general Mojsilović je istakao da pripadnici Vojske Srbije s ponosom čuvaju uspomenu na vojnike i policajce koji su živote položili braneći otadžbinu, ali i na sve koji su nevino stradali u brutalnom aktu agresije na suverenu zemlju.

FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIĆ
 

Pripadnici Vojske Srbije su uzeli učešće i u komemorativnim aktivnostima u svim garnizonima i garnizonskim mestima, koje su, povodom Dana sećanja, organizovali gradovi i opštine, boračke i druge organizacije koje neguju vojničke tradicije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike