Pohvale za uništavanje 150 srpskih crkava i manastira: Američki ambasador proglasio Prištinu "šampionom verskih sloboda"

24.03.2023

11:32

1

Crkve koje potiču iz 14. veka uništili su oni koji na Kosmetu nemaju nijedan spomenik stariji od 100 godina, pod patronatom onih čija je država stara tek 245 godina

Pohvale za uništavanje 150 srpskih crkava i manastira: Američki ambasador proglasio Prištinu "šampionom verskih sloboda"
Džefri Hovenijer - Copyright Ilustracija/xk.usembassy.gov/Printscreen/Youtube

Američki ambasador na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer nedavno je učestvovao na iftaru koji je bio organizovan za osoblje američke ambasade u Prištini povodom svetog meseca ramazana. Na svom Tviter nalogu Hovenijer je izrazio zadovoljstvo što je bio prisutan tom prilikom, dodavši da “Kosovo ostaje šampion verskih sloboda”. 

- Počastvovan sam što sam imao priliku da se pridružim porodici američke ambasade u Prištini na večeri, iftaru povodom svetog meseca ramazana. Kosovo ostaje šampion verskih sloboda, jedne od mnogih važnih vrednosti koje dele naše dve zemlje - napisao je Hovenijer na Tviteru.

Za 24 godine uništeno više od 150 svetinja

Kako zaista izgleda “šampion verskih sloboda” govori i činjenica da je u protekle 24 godine, otkad je Priština protivpravno proglasila nezavisnost, uništeno više od 150 srpskih crkava i manastira, od kojih je 61 objekat imao status spomenika kulture.

Posle NATO agresije na našu zemlju, koju je predvodila upravo Hovenijerova država, brojni srpski manastiri, crkve, crkvišta i groblja na Kosovu i Metohiji postali su meta albanskog vandalizam. U tim svetinjama su zlostavljani sveštenici i monasi, dok su crkvene dragocenosti predstavljale predmet ilegalne trgovine među Albancima, ali i među pripadnicima KFOR-a.

Nažalost, KFOR, koji je bio prisutan na Kosovu i Metohiji kako bi obezbedio mir, nije učinio gotovo ništa da zaštiti srpske svetinje. Njihov indolentan stav doprineo je uništavanju preko 150 crkava, manastira, crkvišta i grobalja. Kako je vandalizam nastavio da se širi, sve veći broj Srba počeo je da napušta Kosovo i Metohiju u potrazi za sigurnijim mestima za život.

Međutim, odlazak Srba nije doneo mir srpskim svetinjama. One su i dalje bile izložene različitim oblicima napada. Sveštenici su bili u opasnosti, dok su crkve, manastiri i groblja bili sistematski uništavani. Kao rezultat svega toga, Srbi su ostali fizički nezaštićeni i bez svojih svetinja.

Crkve iz 14. veka uništavali oni koji nemaju spomenik stariji od 100 godina

Napadi Albanaca na Srbe i pravoslavne svetinje na Kosovu Metohiji u 21. veku vrhunac su dostigli u martu 2004. godine. U eskalaciji nasilja koje je počelo 17. marta, za dva dana ubijena je 31 osoba, 800 ih je povređeno, 4.000 Srba je raseljeno, spaljeno je više od hiljadu srpskih kuća i uništena 31 crkva i manastir, od kojih mnogi iz srednjeg veka. 

Neke od crkava koje potiču čak iz 14. veka (poput Crkve Bogorodice Ljeviške, Crkve Svetog Spasa, Crkve Svetog Nikole, Crkve Svete Nedelje, Crkve Svetog Pantelejmona, Crkve Svetih Kozme i Damjana u Prizrenu...) uništili su oni koji na Kosmetu nemaju nijedan spomenik stariji od 100 godina, pod patronatom onih čija je država stara tek 245 godina. I sada, posle agresije i nasilnog otimanja dela srpske teritorije, ambasador zemlje koja nije stara ni dva i po veka, hvali separatiste i njihovu kvazidržavu zbog uništavanja svetinja koje su starije od 600 godina.

Dečanima još ne vraćaju imovinu

Tu nije kraj nedela “šampiona verskih sloboda”, kako ih naziva Hovenijer. Uprkos presudi Ustavnog suda tzv. Kosova, vlasti u Prištini odbijaju da vrate manastiru Dečani njegovu imovinu koja mu je oduzeta 1946. godine. Nakon sedam godina, tokom kojih su promenjeni pet vlada i dva predsednika privremenih institucija, ništa nije urađeno po pitanju vraćanja 24 hektara zemlje zadužbini srpskog kralja Stafana Dečanskog. Čak ni ambasadori Kvinte na Kosovu i Metohiji nisu uspeli da utiču na situaciju, iako se zalažu za vraćanje imovine manastiru. Inače, svetinji je 1946. godine oduzeto više od 700 hektara zemljišta i šume, a tu odluku komunističkih vlasti u Prištini “poštuju”, jer im ide u prilog.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Sve su to dokazi koliko je tzv. država Kosovo zaista “šampion verskih sloboda”, ali i koliko je američki ambasador Džefri Hovenijer, objektivan posmatrač. Ipak, možda mu ne treba zameriti, jer neko čija je država par stotina godina mlađa od bilo koje srpske kuće na Kosovu i Metohiji ne može ni da shvati značaj svetinja koje svedoče čija je to zemlja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike