Koje zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova, koje jesu, a koje su povukle priznanje? (INFOGRAFIKA)

16.01.2023

18:55

0

Predsednik Vučić nedavno je objavio spisak devet zemalja koje su otpriznale nezavisnost južne srpske pokrajine

Koje zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova, koje jesu, a koje su povukle priznanje? (INFOGRAFIKA)
ilustracija - Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Robert Dise potvrdio je danas u razgovoru sa srpskim zvaničnicima, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem bezrezervnu podršku Republike Togo po pitanju odbrane teritorijalnog integriteta Srbije. On je naglasio da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova definitivna odluka te zemlje.

Predsednik Vučić istakao je da Srbija veoma ceni podršku Republike Togo u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti naše zemlje, u skladu sa normama međunarodnog prava. Vučić je, inače, nedavno objavio spisak devet zemalja koje su dodatno povukle priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i to su: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

Nesumnjivo je da se broj zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost smanjuje, kao i činjenica da odlučnost država koje je nisu priznale ne žele da promene svoj stav, poštujući međunarodno pravo i teritorijalni integritet međunarodno priznate države Srbije.

Kosovo je 17. februara 2008. godine na sednici parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije je iste večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. I dok je većina zapadnih zemalja podržalo nezavisnost, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Turska, pet zemalja Evropske unije do danas nisu priznale ovu odluku Prištine - Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar. Rusija, Kina, Brazil, Indija od prvog dana ne priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine. 

Veliki broj zemalja u međuvremenu je povukao priznanje nezavisnosti. Vučić je kada je saopštio kojih devet je nedavno povuklo, rekao da se čeka odluka još jedne zemlje.

Diplomatska aktivnost svetskih emisara "zagrejala" se u poslednje vreme, posebno kako su tenzije na KiM porasle nakon jednostranih poteza Prištine i odluke Srba da ne trpe više ugnjetavanje Aljbina Kurtija i podizanja barikada, te narednih dana u Beograd dolaze evropski i američki zvaničnici kako bi se intenzivno radilo na pronalasku rešenja za dijalog koji je odavno zapao u ćorsokak.

Srbija insistira na tome da postoje crvene linije preko kojih neće preći, te da bude ispunjeno sve do sada dogovoreno, dok Priština odbija formiranje Zajednice srpskih opština iako je tu obavezu prihvatila potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike