Srpske svetinje ugrožene na KiM! Mitropolit Joanikije upozorio - Zapadni svet hoće da otme deo Srbije!

24.11.2022

15:08

0

Mitropolit Joanikije je istakao da turska vlast nije htela da menja identitet srpskih svetinja

Srpske svetinje ugrožene na KiM! Mitropolit Joanikije upozorio - Zapadni svet hoće da otme deo Srbije!
Visoki Dečani - Copyright Profimedia

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije upozorio je danas da su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti, jer, kako je naveo, zapadni svet hoće da otme deo teritorije države Srbije i da, nasilnim putem stvori, državu Kosovo.

- A onda da svetinje i sve kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu - upozorio je mitropolit Joanikije u besedi u Cetinjskom manastiru nakon liturgije povodom praznika Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Istakao je da turska vlast nije htela da menja identitet srpskih svetinja.

Printscreen/Youtube/ POSTOJBINA – ПОСТОЈБИНА
Mitropolit Joanikije

- Ove sadašnje vlasti to hoće. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božji ugodnici - Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi, čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje. Naravno, one nisu duhovno i kulturno blago samo srpskog naroda nego pripadaju duhovnom i kulturnom blagu Evrope i sveta - rekao je mitropolit Joanikije.

Istakao je da sve mora imati svoje ime.

- I treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg boga su podizane te svetinje. Ne može biti nikako drugačije - poručio je mitropolit Joanikije, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kazao je da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i crkvi njegovoj i nikome drugome.

- Ne bilo kojoj državi nego Bogu i svojoj veri i crkvi Božjoj, svetoj i istinitoj lađi spasenja celoga sveta. Draga braćo i sestre, neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima - naveo je, između ostalog, mitropolit Joanikije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike