Albanski teroristi ubili 12 Srba, među njima i dvogodišnjeg Danila: Za zločin kod Podujeva još niko nije odgovarao

16.02.2023

07:30

0

Autor: 24sedam

Neposredno pre prolaska autobusa, teroristi su razvukli žicu do debla koje je bilo na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali

Albanski teroristi ubili 12 Srba, među njima i dvogodišnjeg Danila: Za zločin kod Podujeva još niko nije odgovarao
Copyright Printscreen/Youtube

Na današnji dan 2001. godine desio se napad na autobus kod Podujeva, kada je eksplozijom mine na magistralnom putu Niš - Priština, u selu Livadice, dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojim su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije, u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na pravoslavni praznik zadušnice. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda. 

Život su izgubili Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Povređeno je 43 ljudi.

Eksploziv bio smešten ispod magistralnog puta

Istragom je utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta pronašli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva. Drugi kraj žice pronađen je u jednoj kući na obližnjem brdu. 

Printscreen/Youtube
Snimci posle napada

Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Najmanje trojica terorista izvela napad

Prema podacima iz istrage, na brdu kod sela Livadice sedela su dva muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Neposredno pre prolaska autobusa, razvukli su žicu do debla koje je na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali. 

Na signal trećeg pripadnika te grupe, privezali su žice za akumulator i aktivirali bombu u trenutku kada je autobus “Niš-ekspresa” bio tačno iznad cevi za drenažu. Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga petnaestak metara od mesta na kojem je bila bomba, navodi se u Unmikovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

Printscreen/Youtube
Snimci posle napada

Kako je dalje navedeno, ubrzo posle napada naređeno je da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa – da bi saobraćaj normalno funkcionisao. Istražitelji tvrde da su na taj način uništeni dokazi. Naredbu da se krater zatrpa izdali su oficiri Kfora. 

Ipak, nedugo posle napada, otkriveno je da DNK pronađen na nekoliko opušaka s mesta odakle je aktivirana bomba odgovara DNK tragovima povezanim sa slučajem ubistva u Nemačkoj iz 1997. godine, za koje je osumnjičen Fljorim Ejupi.

Osumnjičeni osuđen, pa oslobođen

Osumnjičeni za ovaj teroristički napad, Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi, uhapšen je posle napada, ali je ubrzo pobegao iz američke vojne baze “Bondstil” kod Uroševca, gde je bio pritvoren. Ponovo je uhapšen u junu 2004. u Tirani i predat Unmikovoj policiji. 

Arhiva
Fljorim Ejupi

Pored Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa ovim terorističkim napadom, u isto vreme uhapšeni su Čelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiu.

Sudsko veće međunarodnih sudija Unmika je 2008. godine Fljorima Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud tzv. države Kosovo je, u drugostepenom postupku u martu 2009. godine, oslobodio Ejupija zbog navodnog nedostatka dokaza. 

Za zločin u selu Livadice još uvek niko nije odgovarao.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike