Bujošević bez saglasnosti UO RTS sredio posao firmama Đilasa i Šapera! Popov otkriva sve o sumnjivoj cifri od 14 miliona evra! (FOTO)

16.03.2023

17:30

0

Popov je došao do dokumentacije koja pokazuje da se čelnik RTS oglušio o pravila

Bujošević bez saglasnosti UO RTS sredio posao firmama Đilasa i Šapera! Popov otkriva sve o sumnjivoj cifri od 14 miliona evra! (FOTO)
Miodrag Popov i Dragan Bujošević - Copyright Profimedia/Rade Kovač/Antonio Ahel/ATA Images

Afera RTS dobija nove primese i to možda najvećih razmera dosad, nakon što je Miodrag Popov stavio na uvid redakciji 24sedam milionske ugovore koji govore o, kako kaže, "mutnim i sumnjivim radnjama" generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i njegovog tima.

Naime, Bujošević je omogućio nekim marketinškim agencijama da bez znanja i odobrenja Upravnog odbora ostvare prihod, kako pokazuju sami papiri marketinga RTS-a od preko 14 miliona evra.

Proverom tih ugovora, redakcija 24sedam je konstatovala da su najviše sredstava ostvarile kompanije u vlasništvu Dragana Đilasa i Srđana Šapera - Direct Media i Media Pool, i to su glavne agencije kojima je prošle godine Bujošević omogućio da mimo propisanih uredbi i pravilnika RTS-a, dostižu fantastične cifre koje prelaze 14.480.000 evra. 

Popov ističe da bi Bujošević i njegov tim morali da građanima, ali i istražnim organima, objasne zašto su mimo znanja i odobrenja Upravnog odbora RTS-a celu prošlu godinu omogućili agencijama da ostvaruju enormne prihode i kako su mogli da dobiju povlastice (bonuse) u poslovanju bez ugovora sa RTS-om.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Đilas

Gotovo je neverovatno da je preko 14 miliona evra ostvareno bez ugovora kao pravnog osnova, a sve je to nedvosmisleno sa znanjem i dozvolom Bujoševića. Logično je pitanje: gde su i kako završavali ti milionski bonusi. Kako je moguće da se nakon cele godine i završenog posla traži dozvola da se potpiše ugovor sa tim agencijama, kaže Popov i dodaje da je potpuno nedopustivo što za takav poslovni dil nije tražena saglasnost i nije potpisan ugovor.

Popov je istakao da spisi do kojih je došao direktno iz RTS-a, govore o tome kako Bujošević vodi Javni sevis i "poštuje" pravila, zbog čijeg bi kršenja svako dobio otkaz i „popio“ krivičnu prijavu.

- Ono što sam dve godine govorio da u RTS-u vlada samovolja, bahatost i „mutne radnje“ sada dobijaju nove dokaze. Upravo sam iz RTS-a dobio podatke koji govore da su čelnici Javnog servisa, pre svih generalni direktor Dragan Bujošević, radili tako da moraju odgovoriti ne samo građanima, Upravnom odboru, već i nadležnim organima, šta su i kako radili u sferi marketinga.

Naime, dve marketinške agencije, Media Pool i Direct Media, ostvarile su marketinški prihod od 14.481.234 evra. Ta neverovatna suma je ostvarena van znanja Upravnog odbora RTS-a i zato traži istragu i postaje predmet mnogih pitanja - navodi nekadašnji novinar RTS, postavljajući dalje pitanja.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zgrada RTS-a

- Zbog čega je Dragan Bujošević sve to uradio na svoju ruku, van svih pravnih akata RTS-a i obavezujućeg, odnosno zakonitog načina poslovanja, ostaje da se istraži, jer očito su svi ti milioni evra ostvareni iza leđa Upravnog odbora, i stoga bude razne opravdane sumnje.

Tek na poslednjoj sednici Upravnog odbora, početkom marta, Bujošević je sa svojim timom zatražio saglasnost UO RTS da se ugovori sa tim agencijama potpišu. Zašto je to učinio nakon ostvarenog posla, a ne pre, kako je po zakonu i pravilnicima?  UO RTS je to razumljivo odbio jer im sve miriše na nezakonite radnje sa elementima korupcije. Kako drugo objasniti ovakav rad Bujoševića i saradnika - kaže Popov.

Upravni odbor odbio naknadnu saglasnost

- Na poslednjoj sednici (mart 2023.) Upravni odbor je odbio tu naknadnu saglasnost generalnom direktoru Draganu Bujoševiću da nakon ostvarenog posla potpiše ugovor sa pomenutim agencijama! Iz dokumenata se jasno vidi da je posao obavljen u 2022. godini a saglasnost za zaključenje ugovora se traži u 2023. godini. Šta čovek na to da pomisli i kaže? Čini se da je ovo užasan primer samovolje, sa elementima bezakonja Dragana Bujoševića.

Rade Kovač
Miodrag Popov

Postavlja se pitanje čemu služi marketing RTS-a sa 40-tak ljudi, kada se ovakve milionske cifre u evrima ustupaju/prepuštaju sa svim bonusima agencijama sa par zaposlenih.

Gde prestaje logika poslovanja i pravni put, počinje sumnja i to opravdana. Da nije sve čisto i po zakonu, pokazuje odluka Upravnog odbora da odbije saglasnost za naknadno potpisivanje ovih ugovora. Neko bi mogao reći da cifra od 14 miliona evra opravdava svaki posao u korist RTS-a, ali se onda postavlja pitanje: čemu služi marketing RTS-a koji realizuje više nego duplo manji marketinški prihod od dve agencije (5.800.000 evra), što se vidi iz samog završnog izveštaja.

Zbog čega se neka javna preduzeća ne oglašavaju direktno preko Javnog servisa, nego im je potreban privatni posrednik. Jesu li agencijski bonusi tome razlog? I kako i gde je završavala ta ogromna razlika u ceni - poručuje on i objašnjava dalje da zbog ostvarenih bonusa koji se mere u milionima evra, postavlja se pitanje: da li je, i ako jeste, koliko je „opranih para“ završilo u nečijim džepovima u ime ovakvog posla.

- Jedno je sigurno: ovaj posao od 14. 481.000 evra nije rađen slučajno, u tajnosti, da je ostvaren bez ugovora, bez obavezne saglasnosti Upravnog odbora i bez jasne ideje zašto se ovo čini. Ta sumnja ukazuje na samo jedno.

Popov naglašava da su nekada Agencije za marketing avansno plaćale RTS-u da bi dobile bonuse, odnosno niže cene kako bi lakše prodavali skupe sekunde RTS-a.

- Međutim, unapred dati niže cene „na reč“ i „majke mi“, zna se šta predstavlja. Sada unapred, bez ugovora dobijaju popuste i time obarajući redovne cene ostvaruju milionske prihode.

Gde je tu logika, interes RTS-a, pa i zakon?

Popov, pre svega, smatra da bi pravne institucije u Srbiji u RTS trebalo i sve ovo da provere.

- Korupcija je nešto što se ne može egzaktno dokazati, jer zato kao takva i postoji. Jedini koji mogu dokazati koruptivne i kriminalne radnje, tačnije da li su postojale i ako jesu kolike su, utvrđuju istražni organi. Od njih se očekuje akcija – tim pre jer su od samih rukovodilaca RTS-a pozvani. Eto, šanse da ta dobrodošlica nije samo ciničan poziv uplašenih moćnika, već i stvarni razlog da se sve mutne radnje razbistre i pokaže put narodnog novca iz kase RTS-a - zaključio je novinar.

Podsetimo, kako je 24sedam već pisao tokom afere RTS koju je najpre razotkrio Branislav Klanšček, posebno je zanimljivo ko sve ima višemilionsku korist od novčanih malverzacija u RTS. Kada se pogledaju podaci koji su se pojavili u javnosti, postaje jasno da se radi o nekoliko produkcija čiji vlasnici i zaposleni već godinama izvlače novac građana koji je namenjen za Javni servis.

Milan Maricic/ATAImages
Dragan Bujošević

- Pre više od deset godina, Savet za borbu protiv korupcije upozorio je da se preko firmi Srđana Šapera “izvlači” novac RTS-a. U izveštaju iz 2011. godine Vladin Savet za borbu protiv korupcije – čija je predsednica bila Verica Barać – naveo je da su ovi poslovi sporni jer je Šaper bio „neformalni savetnik” predsednika Republike Borisa Tadića i „doskorašnji član predsedništva Demokratske stranke“ - navodila je “Pištaljka”.

Ipak, izveštaj Saveta nije zaustavio sporne Šaperove poslove sa javnim servisom, naprotiv. Tako danas njegova kompanija “Adrenalin” producira kviz “Potera” koji vodi Jovan Memedović, inače stalno zaposlen na RTS-u. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike