Srpska lista: Nećemo učestvovati na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova

09.03.2023

12:33

0

Autor: I.K.

Priština nastoji da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda jednostrano organizuje izbore na severu KiM

Srpska lista: Nećemo učestvovati na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova
Srpska lista - Copyright Kosovo onlajn

Srpska lista saopštila je danas da neće učestvovati na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova koji će se održati u aprilu jer, kako su naveli, nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije.

Srpska lista obavestila je da je Centralna izborna komisija uputila njihovoj političkoj partiji obaveštenje da je od 9. do 18. marta rok za prijavu partija za učešće na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova.

Navode da osim što neće učestvovati na tim vanrednim izborima jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije, neće učestvovati ni na bilo kojim izborima dok njihovi legitimni zahtevi ne budu ispunjeni.

"Ovim je više nego jasno da Priština i njena Centralna izborna komisija nastoje da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda, mimo volje građana, jednostrano organizuju izbore na severu Kosova i Metohije", poručeno je u saopštenju Srpske liste.

Podsetimo, novembra prošle godine policajci, sudije, tužioci, opštinski službenici, kao i predstavnici iz redova Srpske liste, napustili su institucije, a zbog hapšenja nekoliko Srba u decembru su podignute i barikade, a povratak je uslovljen formiranjem Zajednice srpskih opština.

Nakon napuštanja institucija, vanredni izbori u četiri opštine na severu trebalo je da budu održani 18. decembra, ali su odloženi zbog straha od tenzija. Prvobitno je bilo predloženo da budu održani 19. ili 26. marta, ali je odlučeno da budu zakazani za 23. april.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike