Izbori na severu Kosova odloženi za april

10.12.2022

15:27

0

Autor: 24sedam

Navodno, prvo je predloženo da se izbori održe 19. ili 26. marta, ali je ipak odlučeno da budu odloženi na šest meseci

Izbori na severu Kosova odloženi za april
Kosovska Mitrovica - Copyright Profimedia

Na sastanku predsednice privremenih prištinskih institucija Kosova Vjose Osmani i opozicionih lidera odlučeno je da izbori na severu Kosova budu odloženi, a kako je saopštio kabinet Vjose Osmani, izbori za gradonačelnike četiri opština na Severu Kosova odloženi su za 23. april.

Navodno, prvo je predloženo da se izbori održe 19. ili 26. marta, ali je ipak odlučeno da budu odloženi na šest meseci.

Kako je izjavila Vjosa Osmani, učešće na izborima 18. decembra bi bilo izuzetno malo zbog straha od tenzija i napada.

-To je dovelo do povlačenja nekih ljudi sa liste. Izbori bi bili održani bez međunarodnog ili lokalnog nadzora. Da bi se obezbedio lokalni i međunarodni nadzor, bezbednost i vreme za bezbednosne institucije reda i mira, odlaganje je neophodno. A mi ćemo organizovati izbore, tako da budu slobodni, navela je ona.

Ona je citirala odluku Ustavnog suda, ističući da odlaganje ne dovodi do kršenja izbornih prava građana.

-Želim da istaknem da je u odluci Ustavnog suda iz 2020. godine naglašeno da određivanje datuma kroz odlaganje, ne dovodi do kršenja izborne odredbe, prava građana, ili povreda drugih prava. Imamo uredbu Ustavnog suda. Ceo ovaj proces je u potpunosti u skladu sa kriterijumima Venecijanske komisije, dodala je Osmani.

Podsetimo, izbori u četiri opštine na severu Kosova, gde su gradonačelnici podneli ostavke, prvobitno su bili zakazani za 18. decembar, ali zbog podignutih tenzija na Kosovu, kao i činjenice da je Srpska lista odlučila da ne učestvuje na njima, jasno je bilo da moraju biti odloženi jer ne postoji minimum uslova za njihovo održavanje, niti bi rezultati tih izbora mogli da budu priznati.

Srbi danas ,inače, podižu barikade u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića koji je bio integrisani pripadnik policije tzv Kosova

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike