Nedelja usred srede: Vučić najavio investicije iz Katara, Lajčak zakazao novu rundu dijaloga, šestoro mališana odnele buktinje

08.03.2023

18:45

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Vučić najavio investicije iz Katara, Lajčak zakazao novu rundu dijaloga, šestoro mališana odnele buktinje
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Tanjug/Miloš Milivojević Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete Kataru i susreta sa emirom, šeikom Tamimom bin Hamad al Tanijem, razgovarao o saradnji, snabdevanju hranom, energetici i investicijama, a posebno o mogućem partnerstvu u "Er Srbiji". On je istakao da je prvog čoveka Katara zamolio da vidi da li postoji interes da njihova kompanija bude strateški partner "Er Srbije" u budućnosti, te najavio dalje razgovore na tu temu tokom uzvratne posete, ali i procene stručnjaka.

 

 

Osim susreta sa emirom Katara, što je bio njihov prvi zvanični susret, predsednik Vučić imao je i niz važnh sastanaka sa predstavnicima brojnih zemalja. Između ostalog, razgovarao je sa predsednicima Maldiva, Bangladeša, Palestine, Slovenije i Poljske. Vučić je u Dohi učestvovao na konferenciji koju organizuju Ujedinjene nacije.

Nova runda dijaloga

Izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio je novu rundu dijaloga za 18. mart u Ohridu. Pre toga, Lajčak će doći u Beograd i Prištinu. Prema najavi iz Brisela, Lajčak će u Prištini boraviti 9. i 10. marta, a u Beogradu 13. i 14. marta.

Profimedia
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Žozep Borelj

 

- To je priprema za sledeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca - najavljeno je iz Brisela.

Prema izjavi visokog zvaničnika  EU, na narednom sastanku 18. marta u Ohridu biće reči o Zajednici srpskih opština i aneksu za implementaciju evropskog predloga. Lajčak ocenjuje da će na tom sastanku deo posvećen ZSO biti najteži za diskusiju, ali ne očekuje kraj procesa, već značajan napredak. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se o drugim temama može razgovarati tek kada se formira Zajednica srpskih opština, koju čini 10 opština.

Tragedija potresla Srbiju - šestoro dece stradalo u požarima

Srbiju su u protekla dva dana potresle dve stravične tragedije. Naime, u dva požara stradalo je šestoro mališana. U plamenu koji je zahvatio kuću u Staroj Moravici kod Bačke Topole stradalo je dvoje mališana, dok je dvoje spaseno iz plamena. U požaru u novopazarskom naselju Jalija stradalo je četvoro dece, starosne dobi od šest meseci do četiri godine.

Požar u porodičnoj kući u Staroj Moravici kod Bačke Topole izbio je u 8.20. Dok je dvoje mališana uspelo da se spase skokom kroz prozor, drugo dvoje se najverovatnije ugušilo od dima. Dvoje nastradalih je uzrasta od jedne i tri godine.

Požar u stambenoj zgradi u Novom Pazaru odneo je život četvoro mališana starosti od šest meseci do pet godina. U požaru su povređeni otac i majka. Otac na 45 odsto površine tela ima opekotine drugog, trećeg i četvrtog stepena, a žena na skoro petini tela ima opekotine drugog i trećeg stepena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike