Jezivo! Sedmoro dece stradalo za samo 49 sati u Srbiji: Šestoro mališana odnele buktinje, a dečak se ugušio u septičkoj jami! (FOTO/VIDEO)

07.03.2023

19:45

1

U požarima u Bačkoj Topoli i Novom Pazaru stradalo šestoro mališana, a u Sopotu šestogodišnjak upao u septičku jamu

Jezivo! Sedmoro dece stradalo za samo 49 sati u Srbiji: Šestoro mališana odnele buktinje, a dečak se ugušio u septičkoj jami! (FOTO/VIDEO)
Tragedije u Bačkoj Topoli, Novom Pazaru i Sopotu - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović

Sedmoro dece stradalo je u Srbiji za 49 sati. U stravičnom požaru koji se jutros dogodio u Staroj Moravici kod Bačke Topole stradalo je dvoje mališana, dok je dvoje spaseno iz plamena. Šestogodišnjak je juče upao u septičku jamu u mestu Rogača kod Sopota. Teška tragedija dogodila se prekjuče ujutru kada je u požaru u novopazarskom naselju Jalija stradalo četvoro dece, starosne dobi od šest meseci do četiri godine.

Porodicu Danijela I. iz Stare Moravice kod Bačke Topole, pogodila je jutros, oko 8.20 sati, strašna tragedija, kada je u porodičnoj kući izbio požar u kome je za manje od 15 minuta stradalo njegovo dvoje najmlađe dečice, koje je zahvatila buktinja i nije im bilo spasa. Drugo dvoje mališana uspelo je da pred bukitnjom i gustim dimom iskoči kroz prozor i da se spase.

 

 

U požaru je stradala devojčica D. I., rođena 2020. godine i dečak S. I. rođen 2021. godine.

Otac je radio nešto napolju i kada je video dim iz kuće, kroz prozor je uspeo da spase dvoje dece,. Iako su vatrogasna kola veoma brzo bila na lice mesta, na žalost, za dvoje najmlađih bilo je pekasno. Požar se raširio brzo u tri prostorije i mališanima nije bilo pomoći.

Ekipa 24sedam na licu mesta zatekla je oca kako nepomično sedi pred kućom. Skrhan od bola nije bio u stanju da govori, zagledan ka mestu gde su mu jutros ostala dva anđela, koje nije uspeo da spase.

"Pripremam dve sahrane"

- Prodao sam juče dva konja, a danas pripremam dve sahrane - jedva je prozborio slomljeni otac.

Rodbina i komšije okupile su se kod mesta velike tragedije da uteše i pomognu Danijelu i njegovoj supruzi u najtežim trenucima u kojima je nemoguće zadržati suze, slušajući plač i vrisku još četvoro njegove dečice koja su jutros u vreme tragedije, kada su im stradala braća, bila u školi.

Majka dece P. K. u momentu požara bila je u prodavnici. Otac i majka imali su osmoro dece, a korisnici su socijalne pomoći i jedva preživljavaju u oronuloj kući, koju su dobili na korišćenje. Muku su mučili da obezbede hranu, jer je za osmoro dece trebalo svaki dan bar pet vekni hleba staviti na sto.

Nezapamćena tragedija dogodila se juče u mestu Rogača kod Sopota kada je mališan star šest godina upao u septičku jamu iza kuće i ugušio se.

Ekipa 24sedam na licu mesta danas je zatekla ožalošćenog Zorana, samohranog oca koji se lavovski borio da podigne svoju decu. Kako je rekao, nije se dalo, a kad je pročitao u medijima da je spavao u vreme tragedije, doživeo je to kao da je on ubica svog deteta.

 

 

Zorana je supruga napustila, kao i decu, iako je znala da je stradali mališan bolestan i da se nije razvijao kao svoji vršnjaci.

- Preuzeo sam sve na sebe, radio u pekari celu noć, a angažovao sam i jednu devojku Katarinu da par sati brine o mom sinu, da bih odmorio kad dođem iz treće smene. Ona tog jutra nije zaključala vrata, nego mi je rekla da ja to uradim, ali kako me san prevario zadremao sam. Kad sam se probudio, vidim da mi nema deteta koje se minut nije smelo ostaviti bez nadzora. Obišao sam dvorište, a onda otišao do septičke jame strahujući da se desilo ono najgore - kaže drhtavim glasom nesrećni otac.

Majka nije došla u kuću

Kad je prišao jami ugledao je dečakovu glavu i izvukao ga napolje.

- Na rukama sam ga izneo, pena je već krenula na usta. Pozvao sam Hitnu, sat vremena su pokušavali, ali nije vredelo - dodao je otac dečaka.

Komšija kaže da su se svi, ne samo Zoran potresli kad su pročitali detalje o tragediji, po kojima ispada da je on neodgovoran otac.

- Koga san ne bi prevario da drugi dan zaredom iz treće smene dolazi iscrpljen. Radio je da bi mogao da zaradi malo bolju platu, da bi mogao da plati ratu za kuću. Uzeo je kredit da bi deca imala krov nad glavom. Svi mi ovde znamo koliko se žrtvovao samo da deca imaju sve što im treba - dodaje.

Zoran kaže i to da dečakova majka još nije došla u kuću posle tragedije, iako je cela njena porodica bila da mu izjavi saučešće. Mlađu ćerku koja je 10. februara napunila tri godine odveo je Centar za socijalni rad. Stradali dečak nije dočekao svoj rođendan 25. marta.

Živ goreo i pokušavao da spasi decu

Četvoro dece ugušilo se u požaru koji je izbio u nedelju oko 7 časova u stambenoj zgradi u Novom Pazaru.

Očevici ove tragedije ispričali su za 24sedam da je otac četvoro tragično nastradalih mališana živ goreo, dok je pokušavao da spasi svoju decu. On je, kako su ispričali, očajnički dozivao pomoć, a pokušao je i da otvori vrata terase, kako bi došao do svoje dece u plamenu. Na nažalost nije uspeo jer je bio u buktinji i sam je skočio sa terase.

 

 

Rezultati obdukcije pokazali su da su se deca ugušila ugljen-monoksidom. Otac koji je živ goreo pokušavajući da decu spase iz plamena je na lečenju u Beogradu i njegovo stanje je trenutno stabilno. Otac je primljen u jedinicu intenzivne nege sa opekotinama koje su prekrivale 50 odsto površine tela, intubiran je i prevezenu Beograd. Majka Amra A. imala je opekotine po licu i podlakticama, a transportovana je na dalje lečenje u Kliniku za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu.

Troje mališana je preminulo tokom požara, a jedno dete je je kasnije podleglo teškim opekotinama. "Dete je u bolnicu dovedeno u teškom opštem stanju sa opekotinama lica i šaka, pokušana je reanimacija ali je na žalost preminulo. Tela dece prebačena su u Službu za patologiju gde će po nalogu tužilaštva biti urađena obdukcija", rekao je za medije dežurni hirurg Opšte bolnice u Novom Pazaru Šefćet Hajrović.

Vatrogasci su brzo stigli, a prilikom ulaska u prostorije koje su bile pod požarom, zatečena su četiri deteta, dok su otac i majka povređeni u susednoj prostoriji. Požar je brzo lokalizovan, potom i ugašen, a istraga će utvrditi uzroke požara i gušenja dece.

U Novom Pazaru juče je prvo organizovana klanjana dženaza, a odmah potom su deca sahranjena. Scene su bile više nego jezive, jer su mrtvi mališani ležali na mrtvačkim kolicima, pokriveni samo zelenim platnom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike