Nedelja usred srede: Nastavljen dijalog u Briselu, od EU za pruge Srbije 600 miliona, otvorena fabrika "Kontinentala"

01.03.2023

18:41

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Nastavljen dijalog u Briselu, od EU za pruge Srbije 600 miliona, otvorena fabrika "Kontinentala"
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug

Protekle nedelje nastavljen je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a na stolu je bio tzv. evropski predlog za normalizaciju odnosa. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovo je samo početak budućih razgovora, a prvi naredni biće u martu u Skoplju.

Evropski komesar Oliver Varhelji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su potpisivanju sporazuma kojim EU poklanja Srbiji 600 miliona evra za izgradnju železničke infrastrukture na koridoru Beograd - Niš.

U Novom Sadu otvorena je fabrika svetskog giganta, nemačke kompanije "Kontinental".

Razgovor u Briselu bez dogovora i potpisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nije potpisao ništa u Briselu, jer predlog EU podrazumeva i da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN. On je precizirao da su u Briselu u ponedeljak vođeni razgovori, ali da nije postignut dogovor, kao i da će biti još mnogo razgovora.

On je precizirao, gostujući na RTS-u, da su predlog EU, odnosno francusko-nemački plan, usvojile sve članice EU i na sednici ministara spoljnih poslova i na sednici Evropskog saveta.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Sastanak u Briselu

 

Ponovio je da mu je, kada mu je predstavljen plan, predočeno da njegovo odbijanje podrazumeva posledice, i to zaustavljanje evropskih integracija i povlačenje investicija.

Vučić je precizirao i da je na evropski predlog dao odgovor na šest gusto kucanih stranica, koji je precizan i temeljan non-pejper zasnovan na međunarodnom pravu. 

- Hoću svim ljudima u Srbiji i svim Srbima da kažem da je važno da razgovaramo. Kada ste za pregovaračkim stolom ne može da se bez vas odlučuje o vašoj koži. Da nismo za pregovaračkim stolom bili bismo izbačeni. Dakle, ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo, da trpimo teške posledice kao devedesetih, uz potpunu ekonomsku propast iz koje se ne bismo izvukli - rekao je Vučić. 

Od EU 600 miliona za železničku infrastrukturu 

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji prisustvovao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisivanju sporazuma o prvoj tranši investicionog granta za deonicu Beograd - Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, koja, inače, iznosi 600 miliona evra.

Sastanak dvojice zvaničnika održan je u "Beovozu", i to na trasi Prokop - Ripanj.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Vučić i Varhelji tet-a-tet sastanak održali su u vozu

 

Komesar Varhelji izjavio je da je u pitanju veliki razvojni projekat za ceo region, i da će investicija iznositi četiri milijarde evra, od čega EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. 

- Ovaj projekat može da promeni realnost na terenu i za građane Srbije, i za građane južne Srbije, i za građane celog regiona, jer će doneti nova radna mesta i ulaganja koja su najpotrebnija na jugu Srbije, a treba da donese i novu Srbiju - istakao je Varhelji.

Predsednik Srbije rekao je da je izgradnja brze pruge Beograd - Niš od fantastičnog značaja, i da ona neće povezati Srbiju samo sa Mađarskom, Austrijom i centralnom Evropom već sa celim regionom.

"Kontinental" otvorio megafabriku

Kompanija "Kontinental Automotiv Srbija" otvorila je u Kaću, kod Novog Sada, svoju drugu fabriku koja će biti jedna od najvećih "Kontinentalovih" fabrika u svetu. Ovim povodom predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je to veoma značajna fabrika za srpsku privredu, kao i da "Kontinental" planira da uloži još dodatnih 150 milona evra i otvori još 1.500 radnih mesta u naredne četiri godine.

Tv Pink Printscreen
Predsednik Srbije na svečanom otvaranju fabrike "Kontinentala"

 

"Kontinental" je jedna od najmoćnijih kompanija u svom sektoru. Vučić je istakao da će megafabrika "Kontinentala" biti centar transformacije automobilske industrije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike