Nedelja usred srede: Vučić iz Abu Dabija najavio ulaganja u naoružanje, zakazan sastanak u Briselu, Srbi na KiM brane ognjišta

22.02.2023

18:55

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Vučić iz Abu Dabija najavio ulaganja u naoružanje, zakazan sastanak u Briselu, Srbi na KiM brane ognjišta
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Dopisnistvo KIM/Buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Abu Dabiju i Međunarodnom sajmu vojne opreme najavio je velika ulaganja u naoružanje.

Zakazana je nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu za 27. februar.

Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoja ognjišta jer je Priština sprovela eksproprijaciju bez ikakvog objašnjenja vlasnicima zašto im oduzima zemlju.

Završena poseta UAE, dogovorena kupovina dronova "samoubica"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je radnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom koje je imao sastanak sa Njegovim visočanstvom šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Emirata, ali i posetio šesnaesti po redu Međunarodni sajam vojnog naouružanja i opreme "IDEX 2023".

 

 

- Sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima već je dogovoreno potpisivanje prvog ugovora za kupovinu dronova "samoubica" - rekao je Vučić, i potvrdio da će taj ugovor biti potpisan u roku od 48 sati.

On je najavio i dodatna, nova ulaganja u opremu i naoružanje, i dodao da se Vojska Srbije mora još ojačati. Poručio je da će Srbija u jednakoj meri da ulaže u razvoj oružja i oruđa za napad i odbranu.

Štand Srbije na sajmu naoružanja posetio je i šeik Bin Zajed, pod čijim pokroviteljstvom se i održava ta manifestacija.

Zakazan nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Alekandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak, 27. februara u Briselu, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj će, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će biti održan zajednički sastanak, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Tanjug printscreen
Vučić u Kurti na poslednjem održanom sastanku u Briselu

 

Na sastanku će biti reči o predlogu EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, saopštila je EEAS, a očekuje se da će u fokusu sastanka biti "evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".

I dok predsednik Srbije insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, a nije sprovedena punih 10 godina, te da se ne mogu preuzimati nove obaveze dok ova stara ne bude ispunjena, Aljbin Kurti se oglušuje o apele EU i SAD koji takođe insistiraju na formiranju ZSO. On i dalje tvrdi da Zajednica ne može da bude formirana, te insistira na međusobnom priznavanju. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da obaveze koje su preuzele obe strane moraju biti ispunjene. 

Javna rasprava o eksproprijaciji

Srbi na Kosovu i Metohiji nastavljaju bitku za svoju zemlju koju im oduzimaju vlasti u Prištini pod izgovorom eksproprijacije, a da im nije valjano objašnjeno, odnosno dokazano od kakvog je javnog interesa to što treba da se gradi na njihovim imanjima. Proteklih dana održana je javna rasprava na ovu temu, ali Srbi ističu da je kasno za nju, jer je izgradnja već počela, njihova zemlja je uzurpirana, a da se s njima prethodno niko nije ni konsultovao.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
Javna rasprava u Zubinom Potoku

 

Agonija Srba traje već dve nedelje, bili su organizovani i protesti na mestima gde je trebalo da mašine pređu preko njihove zemlje. I dok vlasti pravdaju ovaj postupak time da se tu grade objekti od javnog značaja, zapravo su u pitanju baze tzv. kosovske specijalne policije. 

Srbi ističu i da ih policija koja obezbeđuje radove plaši, te da deca ne smeju napolje, a oni ne mogu u šumu da seku drva za ogrev.

- Ovo što vi radite je skandal, jer našu decu dočekuju policajci sa pištoljima i dugim cevima - rekla je jedna meštanka, i naglasila da srpski narod živi na svojoj dedovini i da nikome ništa nije uzeo.

Srbi takođe napominju, osim što zakon uopšte nije poštovan i što je Priština u izgradnju krenula pre nego što je ispoštovana procedura, da je razgovor sa građanima zakazan tek posle reakcije kancelarije EU na Kosovu koja je zatražila poštovanje privatne svojine i protesta meštana čija je zemlja oduzeta. 
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike