Ovo su kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

21.02.2023

13:48

0

Upravni odbor Pravosudne akademije je na sednici 14. novembra obrazovao Komisiju za izbor direktora

Ovo su kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije
Skupština Srbije, arhiva - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Skupština Srbije počeće u petak, 24. februara raspravu o više tačaka, među kojima je i izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a za tu funkciju konkurišu tri kandidata, među kojima je i dosadašnji direktor Dragan Sikimić.

Predlog kandidata parlamentu je 11. januara dostavila ministarka pravde Maja Popović.

Pored Sikimića, kandidati su i Dejan Damnjanović koji obavlja funkciju zamenika direktora Agencije za sprečavanje korupcije od 6. avgusta 2018.godine, kao i Kosta Sandić, doktor političkih nauka i magistar pravnih nauka iz Beograda.

U obrazloženju koje je parlamentu dostavila ministarka pravde piše da je to ministarstvo raspisalo javni konkurs za direktora Agencije za sprečavanje korupcije koji je objavljen u dnevnom listu "Politika" 25. oktobra 2022. godine, kao i u Službenom glasniku i na internet stranicama Ministarstva pravde, Agencije za sprečavanje korupcije i Pravosudne akademije.

Upravni odbor Pravosudne akademije je na sednici 14. novembra obrazovao Komisiju za izbor direktora, posle čega je na javnom konkursu prijave podnelo šest kandidata.

Posle sprovedenog konkursa Komisija za izbor direktora je sastavila rang listu učesnika prema postignutom uspehu na delu testa na kojem se ocenjuje stručna osposobljenost, znanje, veštine i program rada Agencije i dostavila je ministru pravde 10. januara 2023. godine.

U biografiji Dejana Damnjanovića se navodi da je diplomirani pravnik, te da u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo kao savetnik u Odeljenju za registre, potom na mestu načelnika Odeljenja za registre i od 2012. obavlja dužnost Šefa Kancelarije direktora. 
Dragan Sikimić je diplomirani pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji koja je dostavljena poslanicima, Sikimić je  šef delegacije Srbije pri Grupi država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) i član Koordinacionog tela za sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23.

Kosta Sandić je stručnjak za bankarstvo, finansije, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sprečavanje korupcije i ekonomiju.

Stekao je zvanje doktora političkih nauka 2010. godine, a 1989. godine je stekao zvanje magistra pravnih nauka.

Radio je ranije u Narodnoj banci Srbije, Komercijalnoj banci i Poreskoj upravi Ministarstva finansija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike