Kurti odbija da u Briselu razgovara o ZSO: Nastavlja da vređa i provocira - Srbiju nazvao "hibridnom" državom

21.02.2023

10:45

0

Autor: I.K.

Kurti je rekao da je optimističan pred sastanak ali da za sada ne može da kaže kada će uslediti dogovor

Kurti odbija da u Briselu razgovara o ZSO: Nastavlja da vređa i provocira - Srbiju nazvao "hibridnom" državom
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je "veoma optimističan da će konačni sporazum sa Srbijom biti postignut ove godine''. 

''Mislim da će sledeći sastanak u Briselu pokazati čemu možemo da se nadamo ove godine. Optimista sam, veoma sam optimista da će se ove godine postići dogovor'', rekao je Kurti za francusku televiziju Frans 24 tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

Dodao je da je za takav ishod potrebno značajno učešće međunarodne zajednice, ali i da se, kako je ponovio, Beograd ''distancira od prošlosti, odnosno od Miloševića, i od sadašnjosti, odnosno despotskog predsednika Putina“.

Kurti je još ocenio da odnosi Beograda i Prištine “nisu normalni”, iako je, kako tvrdi, tzv. Kosovo “normalna zemlja”, a Srbija, kako dalje tvrdi pozivajući se na izveštaj Fridom hausa, nije demokratska država, već ima hibridni režim.

“Želimo punu normalizaciju odnosa, što podrazumeva međusobno priznanje. Uveren sam da će šatl diplomatija i sastanci na visokom nivou koji će se dogoditi ove godine doprineti da budemo bliži dogovoru u skladu sa evropskim predlogom, koji su inicirale Francuska i Nemačka”, rekao je on.

Na pitanje da li se dogovor može postići već na sastanku 27. februara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da za sada ne može da kaže kada će uslediti dogovor.

Na pitanje u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO), Kurti kaže da je to samo jedan deo sporazuma iz Brisela od pre 10 godina, a bilo ih je ukupno 33.

„Svi ti sporazumi biće tema sastanaka. Jedan od njih je svakako sporazum koji sadrži ZSO, koja nije prošla test našeg ustavnog suda. Francusko-nemačka inicijativa ne može biti pretvorena u švedski sto, sa kojeg se može birati šta ko želi. Imamo i druge sporazume koji su od velikog značaja...Ima mnogo toga oko čega treba da razgovaramo, a doći će vreme i za ZSO”, kaže Kurti. 

Profimedia
Aljbin Kurti

 

On je izneo i tvrdnju da Rusija ima veliki uticaj u Srbiji, kao i da kada predsednik Srbije Vučić tvrdi da nije saglasan u potpunosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ''to čini samo zbog evropskih fondova i tolerancije SAD''.

Kurti je rekao i da od posrednika u dijalogu Kosova i Srbije očekuje da se drži evropskog predloga i da se ne fokusira na, kako je naveo, interese jedne strane, kao i da od sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje da će se razgovori nastaviti na osnovu evropskog predloga, prenosi Koha.

On je medijima rekao da na sastanku u ponedeljak u Briselu neće biti reči o Zajednici opština sa srpskom većinom, prenosi Kljan Kosova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike