Premijerka Brnabić odgovorila na brutalne laži: Nismo plaćali Klinton fondaciju, ne plaćamo Ričarda Grenela

21.02.2023

08:59

0

Autor: I.K.

Predsednica Vlade demantovala je optužbe opozicije kojima se služe da oslabe Vučića

Premijerka Brnabić odgovorila na brutalne laži: Nismo plaćali Klinton fondaciju, ne plaćamo Ričarda Grenela
premijerka Ana Brnabić - Copyright TV Happy printscreen

Premijerka Ana Brnabić, gostujući na TV Hepi, predočila je činjenice koje svedoče da Vlada Srbije nije plaćala, niti plaća, kao što opozicija to kaže, ni Klintona, a ni Ričarda Grenela.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će Ana Brnabić dostaviti sve uplate koje je Vlada Srbije imala od 2014. godine pa naovamo kako bi dokazala da tvrdnja na koju se opozicioni političari pozivaju već pet godina nije tačna.

-Kažu da smo Hilari Klinton dali dva miliona i pet godina se pozivaju na tu lažnu vest. Uverili su sebe u sopstvenu laž, rekao je Vučić i dodao da je jednom ili dva puta samo video Hilari Klinton.

- Došla sam danas da pokažem papire i informacije koje se tiču svih isplata inostranstvu u doba dok je predsednik vlade bio Aleksandar Vučić, dakle 2014, 2015, 2016. godina. Važno mi je da odgovorim na brutalne laži. Samo jedna od laži je da je Vučić Klinton fonadaciji isplatio 2 miliona dolara. Ukoliko se ne varam ta laž je originalno potekla od medija iz Crne Gore, koje su lažne patriote preuzele, dalje ih šire pokušavajući sa predumišljajem da obmanu građane i javnost Srbije, kako bi destabilizovali zemlju time što će pokušati lažima da oslabe predsednika Vučića. On o tome nije želeo da priča. Ja sam zamolila prethodne nedelje Generalni sekretarijat Vlade da mi izvuče sve uplate inostranstvu, devizna plaćanja, od 2014. do 2016. godine, kaže Brnabić, govoreći o optužbama opozicije da je plaćena Klintonova fondacija.

Ona je demantovala i da aktuelna vlada plaća Ričarda Grenela.

- Ričard Grenel nije plaćen od strane Vlade Srbije, nije plaćen ni od koga u Republici Srbiji za bilo kakvo lobiranje, ističe premijerka.

Ona dodaje da je sramota to što rade tajkunski mediji i određeni političari iz opozicije.

- Reč je o čoveku, koji je prvi put kao visoki američki zvaničnik pokazao razumevanje za stavove Republike Srbije, položaj Srba na KiM, i bez toga da se odrekao zvanične američke politike, a to je da oni priznaju i podržavaju nezavisnost tzv. Kosova, rekao je da je Srbija faktor stabilnosti, a da je faktor nestabilnosti Aljbin Kurti, rekla je Brnabić.

Ona dodaje da je valjda zato "zaslužio" da kažu da je plaćen, što nanosi nemerljivu štetu. 

- Te 2014. godine od ukupno milion i trideset tri hiljade trista šezdeset 33.360 evra deviznih plaćanja direktno u inostranstvo, milion evra odnosno 117 miliona dinara je uplaćen Republici Srpskoj i to na inicijativu tadašnjeg premijera Vučića kao pomoć tj solidarnost zbog poplava, rekla je premijerka i dodala da je ostatak novca iskorišćen za akontacije za putovanja ministara.

Sledeće 2015. godine preko NBS izvršen je promet od 411.666.973, 54 dinara oko tri i po miliona evra.

- Najveći deo 64,7 odsto, dakle oko dva miliona i 200 hiljada evra se odnosi na donacije stranim vladama: Pomoć Severnoj Makedoniji 50.000 evra zbog poplava, pomoć Albaniji 50.000 i pomoć Ukrajini od 100 hiljada evra, rekla je premijerka. 

Sledi pomoć Srebrenici od dva miliona evra kao jednokratna finansijska pomoć.

Istakla je da su tada i plaćeni dugovi od milion evra jer Srbija svoje obaveze prema UNDP (razvojni program UN) nije plaćala od 2000-tih do te 2015. godine.

U 2016. je promet je bio dva miliona i 721 hiljada evra.

- Oko 63 miliona dinara su donacije stranim vladama: 500 hiljada evra pomoć Siriji zbog oružanih sukoba, 10.000 evra pomoć Bahamima zbog uragana. milion i 651.013 evra su kontribucije UNDP redovno plaćanje i ostatak duga koji je nastao do 2015. godine i 200 hiljada evra pomoć za obnovu crkve Svete trojice u Mostaru. Ovo je istina i jedina istina, jasno je poručila premijerka Brnabić i dodala da ovo pokazuje stepen laži i da treba svaki odgovarati samo na laži koje se plasiraju, ništa drugo ne biste mogli da radite za Srbiju osim da odgovarate na njihove laži samo da bi njima diskreditovali Aleksandra Vučića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike