EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava

02.02.2023

15:25

0

Petnaesti dan od odluke Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, u selu Dren juče se krenulo sa radovima

EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Radovi u opštini Leposavić - Copyright Tanjug

Evropska unija sa zabrinutošću prati građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je u januaru kosovska vlada ekproprisala.

"EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine", poručili su danas za Kossev iz Kancelarije EU na Kosovu.

Petnaesti dan od odluke Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, u selu Dren juče se krenulo sa radovima, kada se kopao put do brda koje je obuhvaćeno istom odlukom.

 

Tu će biti izgrađena stanica pogranične policije, potvrđeno je takođe juče. Radnike koji su izvodili radove, obezbeđivala je Kosovska policija, a po uočavanju teške mehanizacije i oklopnjaka na lokaciji su se potom u znak protesta okupili meštani i vlasnici parcela.

Sa njima je bio i predsednik Provremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić, koji je juče zatražio hitnu obustavu radova i ukazivao na to, kako je kazao, da se radi o nezakonitim postupcima – naročito jer sa vlasnicima parcela, lokalnim vlastima, meštanima ovih sela, ističe, niko nije razgovarao niti ih je obavestio.

Oni, kako je ranije govorio Todić, nisu bili obavešteni ni da je njihova zemlja predmet eksproprijacije. Zajedno sa ostalim meštanima, okupljali su se od juče u znak protesta.

U odgovoru za Kossev povodom ovog pitanja, iz Evropske unije na Kosovu poručili su da ih trenutne aktivnosti na toj lokaciji brinu. Napomenuli su da kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe.

„Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da osporavaju bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna“, naglasili su iz Kancelarije EU.

Stoga, EU apeluje na kosovsku vladu da "preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju“.

Prema saznanjima Kosseva, na osnovu ove odluke kosovske vlade ekspropriše se više od 80 hektara zemlje u dve katastarske zone – u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu. U pitanju je jedan ogroman komad zemlje – brdo, a među parcelama je i seosko groblje u Drenu.

Iz opštine Leposavić potvrdili su nedavno da je oko 25 hektara privatan posed, a oko 57 hektara u vlasništvu šumskog gazdinstva „Ibar“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike