Javna rasprava o eksproprijaciji u Zubinom Potoku: Srbi jedinstveno poručuju - Ne dozvoljavamo oduzimanje svojih vekovnih ognjišta

21.02.2023

13:08

0

Raspravu sa meštanima organizovalo je prištinsko Ministarstvo za infrastrukturu

Javna rasprava o eksproprijaciji u Zubinom Potoku: Srbi jedinstveno poručuju - Ne dozvoljavamo oduzimanje svojih vekovnih ognjišta
javna rasprava u Zubinom potoku zbog eksproprijacije - Copyright TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

U Zubinom Potoku danas je održana javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta u toj opštini, tokom koje su Srbi koji žive u ovoj opštini poručili da neće dozvoliti oduzimanje svojih vekovnih ognjišta. 

Raspravu sa meštanima organizovalo je prištinsko Ministarstvo za infrastrukturu i tokom nje su ponovili, kao i u Leposaviću, da se eksproprijacija u Zubinom Potoku sprovodi radi proširenja puta i ekonomskog razvoja.

Na pitanje meštana zašto je u selu Jasenovik već izgrađena baza Specijalnih jedinica tzv. Policije Kosova, iz Prištine odgovaraju da je to urađeno radi bezbednosti.

Rade Utvić, meštanin sela Gornji Jasenovik je vlasnik pet parcela u ovom selu, gde su mu izvođači radova neovlašćeno ušli i započeli radove na njegovoj zemlji.

"Odmah sam izvođaču radova rekao da obustave radove i napuste objekat, jer je to nezakonito, a to sam rekao i pismeno Ministarstvu za infrastrukturu. Dobio sam odgovor na albanskom jeziku, čime je prekršen zakon o upotrebi jezika, jer je odogovor trebalo da dobijem na svom maternjem jeziku. Zatim su mi tražili dokaz o vlasništvu i kopiju lične karte, kada sam to dostavio, ponovo sam dobio odgovor samo na albanskom jeziku", kazao je Utvić.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 

 

On je upitao predstavnike Prištine zašto ponižavaju meštane Jasenovika.

"Prvo ste ušli u parcele nezakonito i neovlašćeno, danas na javnoj raspravi govorite da hoćete nešto da gradite. Ova javna rasprava je potcenjivanje svih nas. Mi vama nemamo šta da se obraćamo, nama je ostao samo sud, koji ćemo dobiti ili izgubiti. Vi dobro znate da niste smeli da uđete na našu imovinu, dok rešenje o eksprorpijacije ne bude doneto", dodao je Utvić.

Zakon krše oni koji treba da ga sprovode

Predsednik opštine Zubin Potok u ostavci Srđan Vulović upozorio je da je žalosno da oni koji sprovode zakon, a to su policija, tužilaštvo i sud, prvi krše zakon i time daju građanima jasnu poruku da je to teritorija na kojoj nema zakona.

"Zahvaljujem se na vašoj brizi za naš ekonomski razvoj. Da ste imali dobru nameru, došli biste prvo u opštinu, da nam iznesete planove, ali nikada niste došli. Građani su došli kod mene 1. jula sa prijavom da im je neko uzurpirao zemljište. Istog dana je otišao opštinski službenik da proveri i video je da neke mašine rade na putu ka Brankovom brdu, u selu Gornji Jasenovik. Zatim opštinskim službenicima nije bio dozvoljen pristup, već su im pretili pripadnici 'Rosu' sa dugim cevima", rekao je Vulović.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 

 

Prema njegovim rečima, 5. jula je obaveštena policija, a da je 6. jula obavešteno lice iz Prištine da prestane sa daljim radovima i da dođe u opštinu Zubin Potok da obavesti o čemu se radi, ali da niko nije došao.

"Već 29. avgusta smo obavestili policiju i tužilaštvo i do dana danas nismo dobili nikakvu informaciju. Namerno pominjem sve ove datuma, jer su oni prethodili ilegalnim radnjama, pre donošenja odluke. Odluka je doneta 19. avgusta. Tužilaštvo ćuti, ne odgovara. Vi koji treba da štitite zakon, prvi ga kršite", upozorio je Vulović.

Jasna poruka srpskom narodu

On je dodao da je to jasna poruka srpskom narodu.

"Ovo je poruka srpskom narodu da ovde nema prava, da treba da odu, a na vašu žalost, mi nećemo da idemo nigde, mi ćemo svim pravnim sredstvima da se borimo", rekao je on.
Istakao je da sve što su prestavnici privremenih prištinskih institucija rekli na današnjoj javnoj raspravi nije istina.

"Napravili ste bazu i maltretirate narod", rekao je on.

Advokat meštana Jasenovika koji su se žalili da odluku tzv. Kosova da njihovu imovinu proglasi zemljištem od javnog značaja Nebojša Vlajić naglašava da ovo nije eksproprijacija, već otimačina.

"Eksproprijacija je kada se poštuju zakon i procedura, a kada se ne poštuje zakon to je zulum. Mi ovde nismo radi eksproprijacije, mi smo ovde radi otimačine. Mislili smo da ste posle našeg razgovora od pre par dana u Leposaviću nešto shvatili i naučili, vidimo da i dalje pričate istu priču i citirate zakon. Kao i u Leposaviću i ovde nam niste odgovorili šta planirate da gradite?", upitao je Vlajić.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 

 

On je istakao svi znaju šta prištinska vlada planira da pravi, kao i da predstavnici ovih institucija imaju naređenje da to ne kažu.

"Čemu služi javna rasprava. Vi ste oduzeli zemlju i izgradili policijsku bazu. Napravili ste kasarnum a sada održavate javnu raspravu. Javna rasprava služi da se orpavda i fingira ono što ste uradili. Šta su dobili ovi ljudi. Probudili su je jednog jutra i videli bagere kako im oru njivu koju koriste vekovima, a puške su uperene u njih", rekao je Vlajić.

Opravdavate ono što je nezakonito

Vlajić dodaje da se postupak eksproprijacije ne vodi na ovakav način.

"Vi ste došli da opravdate ono što je nezakonito, a već je urađeno. Pričate o kompenzaciji, ali ovi ljudi nisu došli zbog toga, već da se usprotive zulumu. Ne žele da im se napravi kasarna u sred sela. Dajte nam primer na jugu Kosova da je eksproprijacija sprovedena, objekti napravljeni, pa tek održana javna rasprava. To ne postoji, to vlada tzv. Kosova samo na Severu radi", istakao je Vlajić.

Vlada privremenih prištinskih institucija je 2. februara ove godine odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, a koja je, kako je navedeno u odluci, neophodna za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa" u katastarskim oblastima: Bistrica, Dren, Lešak i Košutovo u opštini Leposavić i na katastarskim područjima sela: Brnjak, Banje, Velji Breg i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok, ukupne površine 138 hektara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike