Nedelja usred srede: Vučić u Skupštini o Kosovu, sa Lajčakom o dijalogu, Srbija Turskoj poslala spasioce nakon razornog zemljotresa

08.02.2023

18:57

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Vučić u Skupštini o Kosovu, sa Lajčakom o dijalogu, Srbija Turskoj poslala spasioce nakon razornog zemljotresa
Nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević/Milos Tesic/ATAImages/Mup

Skupština Srbije usvojila je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini koji je podnela Vlada. Ovaj izveštaj, tokom dvodnevnog zasedanja parlamenta, obrazlagao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

On je predočio situaciju u južnoj pokrajini, destabilišuće poteze Prištine, kao i napore Beograda da sačuva mir i približi se rešenju, te predočio 10 tačaka plana o Kosovu. Sednica je samo prvog dana trajala punih 11 sati. I dok se predsednik Vučić obraćao Srbima sa KiM koji su sednicu pratili sa galerije Skupštine, opozicija je napravila skandal.

Sa transparentima u rukama, opozicioni poslanici, u trenutku kada se predsednik obraćao Srbima sa KiM, krenuli su ka mestu na kojem je sedeo, praveći buku i vređajući ga, u nameri da ga spreče da dalje govori, makar i fizički. Srećom, sve se uz opštu viku i galamu ubrzo završilo, a sednica je nastavljena. Neslavna slika iz srpskog parlamenta, međutim, otišla je u javnost.

RTS 2 printscreen
Opozicija napravila skandal u skupštinskoj sali

 

Nakon skupštinske sednice, predsednik Srbije sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Nakon ovog susreta nije izdato saopštenje, ali je predsednik poručio da je imao otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom.

- Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve. Živela Srbija! - napisao je Vučić nakon sastanka na svom Instagram profilu. 

Lajčak se ranije tog dana sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Svet tuguje sa Turskom, Srbija poslala pomoć

Svet tuguje i saoseća sa žiteljima Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres, u kojem je nastradalo više od 11.000 ljudi. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Vučića, uputio je dva specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih osoba. Uz savremenu opremu tešku četiri i po tone, srpski vatrogasci spasioci, obučeni i spremni da reaguju u svim situacijama, daće svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi za preživelima i njihovom spasavanju.

Poslanik SPS napravio skandal

Poslanik SPS-a Zvonimir Stević napravio je skandal u Skupštini zbog kog je morao da podnese ostavku na to mesto. On je, naime, snimljen dok je tokom skupštinske rasprave o Kosovu gledao porno-film na mobilnom telefonu. 

Milos Tesic/ATAImages/Printscreen
Naslovi u svetskim medijima

 

O ovome su pisali čak i svetski mediji, prenoseći da je taj poslanik upravo sa Kosova, te član skupštinskog Odbora za Kosovo i predsednik pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije, čiji je dugogodišnji član. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike