Ne postoji izbor Vučić ili Srbija - Vučić je uvek na strani Srbije: Predsednik o planu sa 10 tačaka o Kosovu (UŽIVO)

02.02.2023

08:46 >> 11:40

0

Autor: 24sedam

Na posebnoj sednici Narodne skupštine raspravljaće se o Izveštaju o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji je podnela Vlada

Ne postoji izbor Vučić ili Srbija - Vučić je uvek na strani Srbije: Predsednik o planu sa 10 tačaka o Kosovu (UŽIVO)
Aleksandar Vučić - Copyright RTS printscreen

U Skupštini Srbije održava se sednica parlamenta, na koju je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj će se raspravljati o Izveštaju o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji je podnela Vlada.

Očekuje se da sednica potraje i nekoliko dana, a predsednik Srbije najavio je da će odgovoriti na sva pitanja poslanika. 

Vučić je istakao da bi bilo dobro da se postigne što veće moguće jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije, ali da ne veruje u to.

Sednici prisustvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Srpske liste, kao i Srbi sa Kosova i Metohija koji su u proteklom periodu bili na meti prištinskih ekstremista Miloš Stojanović, Nikola Nedeljković, Srđan Petrović, Predrag Pantić i Srećko Sofronijević.

Na početku obraćanja predsednik Srbije poručio je da danas iskreno i otvoreno podeli šta nam kao narodu predstoji, sa čim se suočavamo. 

-Danas nisam došao da se borim u bilo kakvoj izbornoj kampanji, već se borim za Srbiju jednakom snagom i sa još više srca pogotovo kada vidim kako su me dočekali ovde oni koji su za mnogo toga odgovorni, rekao je na početku obraćanja Vučić.

 

On je rekao da dolazi iz osećaja dužnosti prema građanima Srbije da znaju šta se događa, da mogu sami procene kakve su posledice postupaka, o čemu razgovaramo i šta je to za šta se borimo.

-Danas ću ukazati na sve loše strane tzv. francusko-nemačke inicijative. Govoriću i o najgorim stvarima po Srbiju, da građani znaju da njihov predsednik, Vlada i Skupština nemaju šta da kriju od njih, istakao je Vučić.

RTS 2 printscreen
predsednik Srbije obraća se u Skupštini

 

Danas prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svetskog rata, koji će biti samo teži i veći.

-Kada to imamo u vidu onda "malima" kao što smo mi "veliki" ne daju mnogo prostora. Mi smo jedna od retkih zemalja koja samostalno donosi odluke, mnogo više od nekih razvijenijih zemalja. Ponosan sam na takvu Srbiju. Ali danas mi u Srbiji najslobodnije možemo da vidimo i šta jedna i druga strana rade. U svetu to ne postoji. Tamo je sve cenzurisano. Postoji samo dobra i loša strana, rekao je Vučić govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu. 

O namerama Prištine

Predsednik Srbije naveo je da je Priština sprečila sprovođenje izbora na KiM, jer je očekivala da će time uticati na izborni rezultat i da će pobediti neko drugi, a ne onaj koji je pobedio. 

-Naravno da su Srbi gutali knedle jer su im uskraćena osnovna prava i život koji priliči svakom civilizovanom čoveku. Usledili su razgovori koji, nažalost, nisu bili ni otvoreni ni iskreni, što se nadam da će se promeniti, rekao je Vučić.

Usledili su prvi napadi, hapšenja, maltretiranja, prvo sprečavanje distribucije lekova, pa presretanje robe. 

-Svo to vreme, brutalno kršeći Briselski sporazum i ne razmišljajući kakve to posledice može da ima šalju specijalce, te su momka koji je bio u zagrljaju sa devojkom, skidali do gole kože, ispričao je Vučić.

RTS printscreen
 

 

Rekao je da su nastavili da izmišljaju probleme oko ličnih karata, pa smo i to rešili.

-Slobodu kretanja su dobili i Srbi i Albanci. Onda su rekli u Briselu ne brinite, izvršićemo pritisak na Kurtija, jer nije u pravu oko tablica. Kurti uz nečiju podršku nije želeo da popusti, pa smo upali u novu krizu. Onda u Berlinu Kurti saopštava da mi nikada nećemo formirati Zajednicu srpskih opština, nešto što je obaveza koju su preuzeli još 2013. godine. Odluke koje srpski policajci nisu hteli da sprovode, oni smenjuju Nenada Đurića, napomenuo je Vučić.

Zašto su Srbi podigli barikade

Kako je dodao, tada dolazi do sloma kod Srba.

-Govorio sam mesecima u Briselu svim pregovaračima da naš narod ne može da izdrži. Oni su govorili - moraju. Onda su Srbi odlučili da napuste institucije da bi bio ispunjen Briselski sporazum, formirajte ZSO i mi se vraćamo u institucije. Svi kao jedan. I šta Priština radi? Raspisuje izbore. Pa kažu da će pomeriti izbore, ali šalju specijalne snage u četiri opštine da zauzimaju sedišta izbornih opštinskih komisija, da bi isprovocirali Srbe i mogli da ih hapse. Njihova jedina namera je pošto neće da sprovedu ZSO, da izazovu sukobe, da sebe predstave kao žrtvu, kao albanskog Zelenskog, a nas kao nekog agresora, kao nekoga ko je navodno ugrozio njihov integritet, rekao je Vučić.

RTS printscreen
 

 

Prištinski režim je koristio to da predstavi Srbiju kao zlo, da se sa njom jednom za svagda završi.

-Moji najteži sastanci su bili u Raški sa Srbima. Bili su spremni da izginu, ali da na barikadama ostanu. Molio sam ih da odustanu, jer sam znao da iz NATO-a neće to još dugo trpeti, mada su bili korektni, istakao je Vučić.

Nov pregovarački okvir

Rekao je da se borio da se povuku sa barikada da bi sačuvao njihove živote.

-To su bile dramatične noći. A verovatno ni danas nisu srećni zbog toga. Nadam se da do sukoba nikada neće doći. Posle toga na Samitu u Tirani sam bio izložen žestokim napadima, kojima sam odgovorio onako kako priliči nekome ko predstavlja građane Srbije. Tada prvi put dobijamo ono što se naziva francusko-nemačka inicijativa. Dobijamo nešto izmenjeni papir 4. decembra prošle godine i taj papir 13. decembra postaje neformalni okvir za pregovarački okvir, što je jednoglasno prihvaćeno, čak i pet zemalja koji ne priznaju nezavisnost Kosova, rekao je Vučić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
predsednik se obraća u Skupštini

 

Dodao je da Srbija želi normalizaciju, jer je važno da imamo dobre odnose sa Albancima.

-Nećemo da se busamo po kafanama u grudi, nego da čuvamo živote dece naših sunarodnika. U novom sporazumu 20. januara koji donosi "petorka" predstavnici najmoćnijih zemalja sveta, SAD, Nemačke, Francuske, Italije i predstavnik EU. Uprkos svemu oni dolaze i kažu nadamo se da razumeš predsedniče da smo mi odlučni da rešimo ove probleme i nećemo da dozvolimo novu eskalaciju na Balkanu. Odgovorio sam da sam sa zebnjom očekivao sastanak. Onda su mi rekli - ukoliko se ne prihvati rad na inicijativi bićete suočeni sa zaustavljanjem pristupnih pregovora sa EU, ne samo sa prekidom dolaska daljih investicija iz zapadnog sveta već i sa povlačenjem svih investicija iz vaše zemlje i sa svim drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako oni koji nisu u saglasju sa EU moraju da prođu. Ovaj citat je u dva navrata ponovljen, istakao je Vučić, dodajući da je u razgovoru to nazvao i pretnjom.

RTS printscreen
predsednik Vučić govori o Kosovu u Skupštini

 

Kompromis

On je dodao da je izabrao, čini mu se, najbolje rešenje.

-Na badnji dan, pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga protivpravno ustanovljenih, pucao je na srpskog dečaka starog 11 godina i 21-godišnjeg mladića. Srbina je na Božić pretukla grupa Albanaca, policija je pucala na dvojicu Srba u automobilu... ovo je samo deo napada koji se u januaru dogodio. Imajući u vidu baš tu surovu realnost, baš zbog njihove sigurnosti i bezbednosti... U samom planu najteže stvari za nas su 90 odsto onoga što je izašlo u javnost je tačno, ne mojom krivicom. Plan koji sam ja dobio nije objavljen, male su razlike. U tom planu u samoj preambuli, možda jedina dobra stvar je da status nije to što se reguliše. Sve kasnije to negira. Da će se obe strane voditi principima UN, poštovanje integriteta, smatrajući, razume se Kosovo nezavisnom državom. Mnogo je opasnija tačka 4, u kojoj piše u drugom stavu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj instituciji. Protivili se ne protivili se, Savet Evrope, NATO ne možemo da utičemo, EU... Ovde je opasnost i problem upravo taj stav, istakao je Vučić i dodao da smo postavljeni pred - šta su posledice i šta je naš izbor.

Kao što vidite, Albanci neće da sprovedu Zajednicu srpskih opština. Ona ne može da bude nevladina organizacija, već ono što je definisano Briselskim sporazumom.

10 tačaka državne politike

-Ono što mene brine je da bi oni ponovo pregovarali da smanje nadležnosti ZSO i to će biti uzrok novih problema. To je za nas značajno jer Srbi se pre toga neće vraćati u institucije, to znači mnogo više bezbednosti za naš narod. Poznajući prilike u Evropi i svetu, svi zajedno u Srbiji nisu učestvovali u pregovorima, koliko sam ja puta učestvovao. Pred vas došao da vam kažem šta će u narednom periodu, pre nego što budete donosili odluke, a jedini sam predsednik ikada koji je u Skupštini učestvovao u raspravi u Skupštini o Kosovu, naša politika biti - tačka 1 da na svaki način i svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost, da se uzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako imovina i životi ljuid ne budu ugroženi kao 2004. godine, kada je vlast ćutala, jer mir i stabilnost nisu parola, to je nešto što donosi život u Srbiju, rekao je Vučić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

Predaja nije opcija, za razliku od vas koji ste se već 2004. godine predali, rekao je Vučić pošto su pojedini opozicioni poslanici dobacivali.

-Tačka 2 jeste uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude okvir za prava našeg naroda za političko organizovanje, da ne mogu da nam zabrane platni promet, da nam zabrane lekove... 

-Tačka 3 je bezbednost za Srbe na KiM, i zato se borimo za mir, jer bi oni prvi stradali, da ne razmišljaju da li deca bezbedno da idu u školu, da ne razmišlja hoće li neko da ga hapsi jer nosi srpsko ime i prezime

-Tačka 4 bolji život za naš narod na KIM. Ulažemo i do 900 miliona evra, mnogo investicija

-Tačka 5 za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole, rekao sam da će Srbija da razgovara i pregovara, čak i o najlošijim papirima, o svim temama o kojima sam govorio od saradnje Srba i Albanaca do razgovora o simbolima, o tome kako i na koji način ko da bude zastupljen u brojnim telima. Srbiji su nametnuli Rambuje, pa je gurnuli u provaliju

RTS printscreen
 

 

-Tačka 6 očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa. Lažne patriote lažu da vodimo Srbiju put atlantskih integracija. Ne vodimo, nastavljamo da čuvamo vojnu neutralnost i da za razliku od njih koji su je uništili, mi našu danas gradimo i 15 puta je snažnija nego što je bila u njihovo vreme kada su tobož bili protivnici NATO. Zatim očuvanje našeg nezavisnog i samostalnog odlučivanja, da ne idemo po mišljenje ni u Vašington, ni u Moskvu ni u Brisel. Da se političke odluke donose u Srbiji. I poštovanje Ustava Republike Srbije.

-Tačka 7 da ostanemo na evropskom putu. Sve je manji broj ljudi za EU, manje od 40 odsto, ali to znači i investicije i standard, to znači i plate i penzije. Očekujemo 740 evra prosečnu platu u Srbiji. Taj put nam je potreban, okruženi smo zemljama u NATO, a mi čuvamo našu neutralnost. Nije BiH u NATO, ali je NATO u BiH. I na delu naše teritorije, na Kosovu je NATO. Šta da radimo u slučaju nekog sukoba, kako da čuvamo plate i penzije, zaposlenost. Suviše truda rada i energije smo uložili. Ti isti koji se danas busaju u junačke grudi, pa da nam samo uvedu vize, kukali bi što ne mogu da troše pare kojih danas imaju više nego pre. 

-Tačka 8 rast Srbije, zdravstvo, energetika, hrana, vojska

-Tačka 9 zašto sam se opredelio za nastavak razgovora, a ne prekid - zbog mladih kojima su potrebne direktne investicije, fabrike, naučni centri, nt parkovi, softverske kompanije da ih zadržimo ovde, demografski padamo manje nego neke zemlje EU, Srbija ima više stanovnika nego Bugarska, deo se vraća u Srbiju jer je video novu nadu. Ne mislim da bi nas neko bombardovao, nismo ni blizu, ali bili bismo izolovani, ne bismo imali pristup fondovima, a ne možete sami, danas niko ne bi gledao na saveznika, baš zbog ratnog sukoba u Ukrajini. 

-Tačka 10 - uprkos svim krizama, koroni, ratu, do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji će biti preko hiljadu evra i ukoliko uspemo da zadržimo ovaj rast od preko dva odsto, stići ćemo neke zemlje EU i napraviti dobru podlogu za dalje preticanje, a to će nam vraćati ljude.

Nalazimo se u teškom i delikatnom trenutku, ocenio je dalje Vučić.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

O transparentima opozicije u Skupštini

-Sa jedne strane moramo da pomažemo narodu na KIM, sa druge da izbegnemo osudu i kažnjavanje i sa treće da vodimo računa o vitalanim interesima. Nije vreme za žalopojke. Nadam se da su svi osetili šta je to što nam se dešava, da vam saopštim ono što mogu. Došao sam u Skupštinu na poziv, ali žao mi je što je opozicija odbila razgovor mimo javnosti, što ih nije interesovalo. Bićete izveštavani, ako dođe do odlučivanja, Skupština će odlučivati. Pošto sam prisustvovao cirkusnoj predstavi sa transparentima. Na jednom transparentu je pisalo "izdajnik", ne znam jel su na sebe mislili. Držali su fotografiju Oliveru Ivanoviću uz poruku "odgovaraćete". Za razliku od svih vas koji to nosite, ja sam pomagao i njemu i njegovoj porodici. Držali su transparente - ne ultimatumu, ne okupaciji. To mi vi kažete koji ste pustili iz zatvora 1.800 albanskih terorista iz zatvora na čelu sa braćom Mazreku. Kurti je samo usput bio tamo. To mi vi kažete koji ste ćutali 2004. kada su nam ubijali i proterivali narod i spaljivali crkve, koji ste pobegli u Rumuniju, meni koji sam uvek uz narod na Kosovu i Metohiji, poručio je opozicionim poslanicima Vučić.

Predaja nije opcija, ako do toga dođe, između svog ostanka na vlasti i Srbije znam šta mi je činiti, rekao je Vučić.

-Ne postoji izbor Vučić ili Srbija, Vučić je uvek na strani Srbije. Živela Srbija, predaja nije opcija! završio je govor pred poslanicima, posle čega slede pitanja i opšta rasprava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike