Završen sastanak u Prištini: Kurti ponovo o uslovima za formiranje ZSO, Lajčak poručuje da sve dogovoreno mora da se primeni

06.02.2023

14:34

0

Autor: I.K.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak kasnije danas stiže u Beograd gde će od 19 sati imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Završen sastanak u Prištini: Kurti ponovo o uslovima za formiranje ZSO, Lajčak poručuje da sve dogovoreno mora da se primeni
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Prištini Džefom Hovenijerom.

Dopisnica Tanjuga javlja da je Kurti napustio sastanak u jednom trenutku, a da su onda ostali da razgovaraju Lajčak i Hovenijer. 

Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede 

Miroslav Lajčak izjavio je, nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u Briselu mora da se implementira.

On je novinarima rekao da je svrha njegove današnje posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
Miroslav Lajčak u Prištini

 

"Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

"Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak

Kurti se u međuvremenu oglasio na Tviteru o sastanku sa Lajčakom uz poruku da Priština prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa jer ga smatra dobrom osnovom za dalje razgovore i solidnom platformom za napredovanje, ocenjujući da je imao dobar razgovor sa Lajčakom tokom radnog ručka u Prištini. 

Pre sastanka sa Lajčakom i Hovenijerom, Kurti je razgovarao sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu i nemačko-francuskom predlogu. Kurti je i ambasadorima preneo svoje uslove za formiranje ZSO.

Kurti je navodno izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u Briselu i intenziviranje procesa dijaloga za punu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje. On je prethodno u intervjuu za AP pozvao zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština i poručio da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Neki od Kurtijevih uslova za formiranje ZSO je da ta zajednica ne može da bude jednonacionalna te da mora da promeni naziv, kao i da traži od predsednika Srbije da povuče pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Kosova u EU. 

Izaslanik EU Miroslav Lajčak kasnije danas stiže u Beograd gde će od 19 sati imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike