Srbi iz sela Dren noć proveli napolju! Tenzijama nema kraja, Kurti uzurpira srpsku zemlju

02.02.2023

06:23 >> 07:20

0

Prošlo je 15 dana od donošenja ove protivpravne i nezakonite odluke o ekspoprijaciji zemljišta u katastarskim zonama Dren i Lešak

Srbi iz sela Dren noć proveli napolju! Tenzijama nema kraja, Kurti uzurpira srpsku zemlju
Eksproprijacija na severu Kosova - Copyright Tanjug

Žitelji sela Dren i drugih zaselaka u opštini Leposavić, koji su se okupili na mirnom protestu, odlučili su da noć provedu na putu koji vodi ka njihovim imanjima, zbog radova koji su počeli na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji, javlja RTS.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je Vetonu Eljšaniju, koordinatoru kosovske policije zaduženom za sprovođenje odluke privremenih prištinskih institucija o nelegalnim radovima u toj opštini, rekao da meštani traže obustavljanje svih radova, jer ne prihvataju otimanje imovine.

Todić kaže da Priština uzurpira srpsku zemlju kako bi napravila vojnu bazu kod Leposavića. Todić je juče razgovarao i sa meštanima sela Dren, okupljenim na mirnom protestu zbog radova na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

 

-Prošlo je 15 dana od donošenja ove protivpravne i nezakonite odluke o ekspoprijaciji zemljišta u katastarskim zonama Dren i Lešak, za koje smo saznali za koje namene je i doneta. Radi se o izgradnji baze, potvrdili su nam pripadnici KPS.

Delegacija EU: BG i PR da učine sve da napreduju u dijalogu

Delegacija EU u Beogradu pozvala je Beograd i Prištinu da učine sve što je u njihovoj moći da napreduju u dijalogu o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU. U saopštenju juče dostavljenom Tanjugu, obe strane se pozivaju na uzdržanost od bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla da dovede do tenzija. "Očekujemo da se obe strane ponašaju odgovorno i da doprinesu atmosferi koja pogoduje normalizaciji njihovih odnosa", navodi se u saopštenju. Dodaje se i da Delegacija EU ne komentariše dešavanja u vezi sa drugom međunarodnom organizacijom i podseća da EU nije članica Saveta Evrope.

Bio je još jedan jednostrani potez, o kojem nas niko nije upoznao. Prisutne su teške građevinske mašine, ove ljude koji izvode radove obezbeđuju pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su naoružani do zuba.

Ljudi su zabrinuti, negoduju i ovo nikom ne ide u prilog jer nam nisu potrebne nove tenzije", izjavio je Todić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da je obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka o tome da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti započeo "nelegalne radove" na srpskoj zemlji u opštini Leposavić. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike