Predsednik Vučić danas sa Lajčakom, EU ubrzava dijalog?

06.02.2023

06:10

0

Autor: I.K.

Evropski izaslanik Lajčak prethodno će boraviti u Prištini

Predsednik Vučić danas sa Lajčakom, EU ubrzava dijalog?
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Sastanak će biti održan u 19 časova u Vili Mir, posle čega će biti prosleđeno saopštenje.

Evropski izaslanik Lajčak prethodno će boraviti u Prištini, gde će se sastati sa premijerorm privremenih prištiniskih institucija Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem. Lajčak je, inače, pre 10 dana bio u nenajavljenoj poseti Prištini i održao radnu večeru sa Kurtijem i Bisljimijem, koji je i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom.

Tanjug/Miloš Milivojević
Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar pred sastanak sa predsednikom Vučićem

 

Više je nego jasno, posebno od kada su se u dijalog kao posrednici priključili i predstavnici SAD, Nemačke, Francuske, Italije da je međunarodnoj zajednici stalo do toga da ubrza rešenje za nastalu krizu u dijalogu. Kada je poslednji put bila u Beogradu, "diplomatska petorka" predočila je tzv. evropski ili Šolc-Makronov plan koji je Vučić, u meri u kojoj to sme, predočio srpskoj javnosti u direktnom obraćanju, a kasnije i u Skupštini Srbije.

Predsednik je istakao da, iako se od Srbije ne očekuje ovim sporazumom da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, očekuje se da ga ne sputava da bude primljen u međunarodne institucije.

Prema rečima Miroslava Lajčaka, predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine sadrži 11 tačaka. On je precizirao da, ukoliko jedna od strana ne prihvati plan, međunarodna zajednica će reagovati na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani. Vučić, obrazlažući predstavljeni plan, naveo je da mu je u direktnom obraćanju rečeno da bi se Srbija suočila sa povlačenjem investicija, ukidanjem bezviznog režima, a moguće i sankcijama, ukoliko bi odbio ponuđeni plan za dijalog.

-Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do "kraja priče", već se nastavlja put do "pravno obavezujućeg sporazuma". Istovremeno, naglasio je Lajčak u više navrata, svi prethodni sporazumi iz djialoga moraju da budu u potpunosti implementirani.

Takođe, Evropska unija osnovaće Odbor za praćenje sprovođenja predloga, a nakon što Beograd i Priština potpišu sporazum da ga odobravaju. Osnivanjem Odbora, EU će biti redovno informisana i donosiće odluke na osnovu redovnih izveštaja.

Tanjug/Sava Radovanović
Gabrijel Eskobar

 

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nada se postizanju dogovora i ističe da je video neke pozitivne reakcije i u Beogradu i Prištini na aktuelni plan za rešavanje kosovskog pitanja.

-To su rešenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam, rekao je Eskobar.

U međuvremenu, izaslanik EU Miroslav Lajčak započeo je misiju sastanaka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, da ih ubedi da prihvate predlog EU za KiM. On je rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da "proces donese rezultate".

Inače, Skupština Srbije usvojila je, nakon dvodnevne rasprave, Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, koji je u parlamentu pred poslanicima obrazlagao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Printscreen/RTS2
predsednik Vučić na sednici Skupštine

 

U završnom obraćanju Vučić je rekao da ćemo u narednom periodu imati teške razgovore pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština koja će, kako kaže, imati značajna ovlašćenja, a koja će ulivati poverenje našem narodu i građanima, kao i da će se u saradnji sa njima o svemu odlučivati.

-Siguran sam da će biti mnogo pritisaka, posebno s albanske strane, da ne bude ZSO kao što je dogovorena Briselskim sporazumom, upozorio je Vučić.

U Izveštaju se ocenjuje i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Tokom rasprave opozicija je tražila na uvid francusko-nemački plan o rešavanju kosovskog pitanja, a desno orijentisane stranke su tražile da se taj plan odbaci zato što, prema njihovom misljenju, predstavlja kapitulaciju Srbije i priznavanje nezavisnosti Kosova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike