Srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka: Basta potvrdio da su ispunjena merila za otvaranje poglavlja

06.02.2023

11:17

0

Obaveštenje o ispunjenim merilima za otvaranje tog poglavlja stiglo posle više od osam godina razgovora sa predstavnicima EK i delegacije EU u Srbiji

Srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka: Basta potvrdio da su ispunjena merila za otvaranje poglavlja
Siniša Mali i Rade Basta na sednici Vlade Srbije - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Evropska komisija (EK) je obavestila Ministarstvo privrede da su ispunjena merila za otvaranje poglavlja - slobodno kretanje robe, izjavio je danas resorni ministar Rade Basta.

On je naveo da je obaveštenje o ispunjenim merilima za otvaranje tog poglavlja stiglo posle više od osam godina razgovora sa predstavnicima EK i delegacije EU u Srbiji, podsećajući da Srbija najveću razmenu ostvaruje sa državama EU, te da je otvaranje poglavlja - slobodno kretanje robe, istorijski trenutak za našu državu i narod.

Ministar Basta je zahvalio svim saradnicima iz resornog ministarstva koji su učestvovali u pregovorima za otvaranje ovog poglavlja, ministarki za evropske integracije Tanji Miščević, kao i premijerki i svim članovima Vlade Srbije, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Podseća se da suštinu poglavlja o slobodnom kretanju robe čine tehnički propisi koji regulišu infrastrukturu kvaliteta, a u koju spadaju standardizacija, akreditacija, metrologija, ocenjivanje usaglašenosti i tržišni nadzor. 

Postizanjem potpune usklađenosti domaćih propisa sa propisima EU obezbediće se poštovanje jedne od osnovnih sloboda jedinstvenog tržišta - slobodnog kretanja robe.

Ovaj princip znači da trgovina proizvodima iz jednog dela EU u bilo kojem drugom mora da se sprovodi bez ograničenja. 

Shodno tome, srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka. 

Podseća se i da resorno ministarstvo rukovodi radom pregovaračke grupe za slobodno kretanje robe i dodaje da će  započeti proceduru radi usvajanja strateških dokumenata od strane Vlade Srbije koja su merila za otvaranje poglavlja: strategije i akcioni plan za harmonizovanu oblast, akcioni plan za oblast motornih vozila i akcioni plan za neharmonizovanu oblast.

Nakon usvajanja strateških dokumenata, EK će pripremiti nacrt izveštaja o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja koji će predstaviti Savetu EU, što će biti formalna potvrda od strane EU da su merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju ispunjena, navelo je Ministarstvo privrede.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike