Kurti nastavlja da provocira: Izneo šest uslova za ZSO

02.02.2023

11:59

0

Autor: 24sedam

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu"

Kurti nastavlja da provocira: Izneo šest uslova za ZSO
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Umesto da, posle zahteva koji svakodneno stižu iz Brisela i Vašingtona, pokaže bar tračak volje da ispuni obavezu oko formiranja Zajednice srpskih opština, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sad iznosi nove uslove.

 

Kurti je na današnjoj sednici skupštine u Prištini saopštio šest uslova za formiranje ZSO. Prema njegovim rečima, udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa ustavom tzv. države Kosovo i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dve države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "međusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike