Kurti nastavlja sa provokacijama: Formiranje ZSO nije moguće, Srbija treba Kosovu da plati odštetu zbog rata 1999. godine

01.02.2023

13:30

1

Autor: 24sedam

Kurti kaže da je Kosovo multietničko iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci

Kurti nastavlja sa provokacijama: Formiranje ZSO nije moguće, Srbija treba Kosovu da plati odštetu zbog rata 1999. godine
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomije onlajn.

Kurti kaže da je Kosovo multietničko iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci.

”Izneli smo stav o ZSO. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da "nije moguće monoetničko udruživanje na Kosovu sa multietničkim Ustavom".

Kurti je rekao da ako Srbija želi da ima jednoetničke zajednice na Kosovu, to treba da pokuša najpre u svojoj zemlji.

„Nacionalne manjine u Srbiji čine skoro 20 odsto stanovništva, a na Kosovu oko 7 odsto, a Preševo, Medveđa i Bujanovcu imaju samo Nacionalni savet, to je nepravedno, štetno i neprihvatljivo“, rekao je Kurti nakon posete jednom preduzeću u Uroševcu.

On je, međutim, dodao da je otvoren za razgovore na osnovu evropskog predloga.

Dodao je "da Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike