Momirović o bojkot kampanji srpskih proizvoda na KiM: Razoružajte te ljude i tu politiku, vratite se pregovorima

26.01.2023

10:39

0

To je nastavak kampanje politike mržnje koje je pre 20 dana dovela do upucavanja dečaka od 11 godina, a pre neki dan do izrešetanog automobila i ranjavanja jednog Srbina

Momirović o bojkot kampanji srpskih proizvoda na KiM: Razoružajte te ljude i tu politiku, vratite se pregovorima
Ministar Tomislav Momirović - Copyright MUST/ DJORDJE KRSTIĆ

Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja, izjavio je danas ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović i dodao da je očigledna namera Prištine da na Kosovu i Metohiji ne bude više Srba. 

Komentarišući kampanju bojkota srpskih proizvoda na KiM, kao i to što su za potrebe reklame u ambalažu pojedinih srpskih proizvoda na KiM ubačeni meci, Momirović je rekao Tanjugu da je to nastavak kampanje politike mržnje koje je pre 20 dana dovela do upucavanja dečaka od 11 godina, a pre neki dan do izrešetanog automobila i ranjavanja jednog Srbina.

"Mi to nećemo dozvoliti. Mi smo otvoreni za pregovore, kao što ceo svet vidi, ali uspećemo da zaštitimo interese našeg naroda, naše države i naše ekonomije", poručio je Momirović.

Na pitanje koji su instrumenti Srbiji na raspolaganju, Momirović je odgovorio da je reč o potezima koji potpuno odudaraju od ponašanja bilo kog aktera u Evropi. 

Kako je rekao, to je potpuno suprotno politici EU otvorenog tržišta ka čemu stremi cela Evropa i brutalna manifestacija politike koja teži stvaranju Velike Albanije.

"To se nikada nije desilo. Kada biste rekli to nekome u Francuskoj ili Nemačkoj da su u "smoki" ubacili čaure, oni bi pomislili da smo ludi. Razoružajte te ljude i tu politiku, vratite se pregovorima. Našim ljudima sa KiM poručujem da veruju u svoju državu, da se ne povlačimo sa KiM, već da smo, naprotiv, nikada prisutniji", poručio je Momirović. 

On je dodao da je očigledno velika nervoza u Prištini, a mi, kako je rekao, promovišemo otvoreno tržište i zato smo osnovali Otvoreni Balkan kako bi što lakše funkcionisali i Srbi i Albanci i Makedonci.

"Naša ekonomija nije dominantna samo na KiM, već u odnosu na ceo region. Mi imamo veliki izvoz i u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, zašto ne bi imali i na KiM, i to će samo rasti, i to ne treba da bude nešto što iritira naše prijatelje Albance, oni treba da budu deo toga. Zato smo stvorili Otvoreni Balkan, da bi se svi oni priključili i da bi svi imali koristi od toga, da bi imali ekonomski rast i rast standarda, to je naš cilj", ističe ministar. 

On je potvrdio da je naš izvoz na KiM u padu, ali da je i dalje jako veliki.

"I biće još veći, ali kada imamo uslove praktično predratnog stanja, takvu stigmatizaciju srpskog naroda i takve napade, teško je održati taj nivo trgovinske razmene sa našom pokrajinom", naglašava Momirović.

Kako kaže, nije bilo lako ni prethodnih 10 godina, ali smo uspeli da zaštitimo naše ljude. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike