Dačić u poseti Turskoj, sastaje se i sa Erdoganom

26.01.2023

08:57

0

Autor: 24sedam

Spoljnotrgovinska razmena sa Turskom iznosi 1,2 milijarde evra u 2022. godini

Dačić u poseti Turskoj, sastaje se i sa Erdoganom
ministar Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Republici Turskoj, razgovaraće sa visokim zvaničnicima te zemlje o diplomatskim odnosima dve države, ali i o prostoru za unapređenje saradnje.

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini 2022. godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. 

Kompanije koje su u većinskom vlasništvu Turske, u našoj zemlji zapošljavaju oko 10 hiljada radnika.

Programom posete predviđen je sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske, Mevlutom Čavušogluom, radni ručak i konferencija za medije. 

Dačić će položiti vence u Ataturkovom mauzoleju „Antikabir“. 

Predviđen je i sastanak u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske sa predsednikom Skupštine, Mustafom Šentopom.

Dačić posetu završava sastankom sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dačić zahvalio Rumuniji na principijelnom stavu o KiM i podršci na putu ka EU

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je juče u Beogradu ambasadorki Rumunije u Srbiji Silviji Davidoju na principijelnoj poziciji te zemlje u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, podršci stavovima u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i u procesu evropskih integracija.  

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, u razgovoru je izraženo zadovoljstvo i obostrano konstatovano da bilateralne odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, bliskost i saradnja.

Posebno je ukazano da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, prvenstveno u okviru projekata od značaja za infrastrukturno, saobraćajno i energetsko povezivanje dve zemlje, u oblastima zelene i cirkularne ekonomije, kao i u pogledu daljeg proširenja trgovinske razmene, koja poslednjih godina ima tendenciju značajnog uvećanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike