Lajčak: Predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine ima 11 tačaka, njime se ne dolazi do kraja priče

26.01.2023

06:32

0

Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini

Lajčak: Predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine ima 11 tačaka, njime se ne dolazi do kraja priče
Miroslav Lajčak - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.

- Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beograd. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja, jer je suština sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije - naveo je Lajčak.

On je u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini.

- Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim - rekao je Lajčak.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o sastancima sa evropskim izaslanicima jasno izneo svoj stav.

- Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu - rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

- Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno - rekao je Lajčak.

Kako je rekao međunarodni pregovarači ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je cilj da se postigne normalizacija u odnosima Prištine i Beograda. Istakao je i da će Priština od evropskog predloga imati samo koristi, odnosno "njime ništa ne gubi, a dobija mnogo", kao i da ne mogu da se traže garancije za "peti korak", a da se ne učine za "prvi korak".

- Ovim predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo. Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak - rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do "kraja priče", već se nastavlja put do "pravno obavezujućeg sporazuma".

Kako je pojasnio, predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali sadrži rešenje za mnoge probleme.

- Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku. Ovo nije kraj priče, ovo nije mnogo važno, priča se nastavlja onim što je napisano. Nećemo završiti sa ovim već ćemo nastaviti do kraja - rekao je on.

Lajčak je, između ostalog, naveo i neke od koristi koje će Kosovo imati od ovog sporazuma.

- Kosovo ima mnogo da dobije u pogledu sopstvenog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom, regionalna saradnja će biti otključana. Predlog sadrži 11 tačaka, kako je predstavljeno u prvoj verziji - rekao je on.

Podsetio da je u septembru predstavio taj plan i da je onda razgovarao sa predstavnikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je predstavio ažurirani plan, kao i da je prošle nedelje bila "prva suštinska diskusija u vezi sa planom".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike