Kancelarija za KiM: Savremena oprema za 10 porodičnih vinarija iz Velike Hoče (FOTO)

26.01.2023

09:54

0

Autor: 24sedam

Vlasnici vinarija zahvalni što će sada moći da prošire proizvodnju i započnu proizvodnju vina

Kancelarija za KiM: Savremena oprema za 10 porodičnih vinarija iz Velike Hoče (FOTO)
Copyright Kancelarija za KiM

Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 10 porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi obezbedili jačanje svojih proizvodnih ekonomija i dodatno podstakli razvoj ovog vinogradarskog kraja.

Vinari su dobili muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe za istakanje vina i ostalu vrednu mehanizaciju, zahvaljujući kojoj će sebi obezbediti egzistenciju, u velikoj meri olakšati posao i proširiti proizvodnju, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Kancelarije za KiM iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede, kako bi se i na terenu uverile u održivost ovih projekata.

Kancelarija za KiM
savremena oprema za vlasnike vinarija u Velikoj Hoči

 

Ivica Nakalamić se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

"Veliko hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiji na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina", rekao je Nakalamić.

U saopštenju piše da je Kancelarija za KiM u okviru konkursa za subvenciju privrede dodelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović koji će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale, dok je Vitomir Garić dobio podsticaj za ribnjak koji poseduje.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović rekao je da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Kancelarija i u budućnosti pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

 

On je napomenuo da je važno da naš narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.

"Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistemciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost", rekao je Kočanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike