Vesić se sastao sa turskim ambasadorom: Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji brze pruge Beograd-Niš!

18.01.2023

20:43

0

Autor: 24sedam

Ambasador Turske je zaključio da je srpski avio-prevoznik "Er Srbija" postigao veliki uspeh u prethodnom periodu, što je, kako je dodao, slučaj i sa kompanijom "Turkiš erlajns"

Vesić se sastao sa turskim ambasadorom: Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji brze pruge Beograd-Niš!
Goran Vesić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture Goran Vesić primio je danas ambasadora Turske u Srbiji Hamija Aksoja, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju odnosa dve zemlje i pozvao turske kompanije da dodatno investiraju u našu zemlju.

Turske kompanije rade na nekoliko važnih projekata u Srbiji, poput kompanija "Enka" koja je, kao deo konzorcijuma izvođača, angažovana na izgradnji Moravskog koridora i kompanija "Tašijapi" koja radi na izgradnji brze saobraćajnice Kuzmin – Sremska Rača.

Vesić je preneo turskom ambasadoru da radovi na Moravskom koridoru dobro napreduju, i da će do proleća biti završena prva deonica od Pojata do Makrešana, zatim do Kotromana kod Kruševca u septembru, dok će deonica Kraljevo – Čačak biti završena do sredine 2024. godine. Kako je naveo, kompletan projekat biće završen do sredine 2025. godine.

Ambasador Aksoj je istakao da je više od 1.000 turskih radnika angažovano na izgradnji Moravskog koridora, dodajući da je zadovoljan što se radovi izvode u skladu sa planom, i da turske kompanije žele da i dalje ulažu u Srbiju.

Tanjug/MGSI/Josip Veber
 

Vesić je, takođe, ocenio da radovi i na deonici Kuzmin - Sremska Rača dobro napreduju, kao i da je završeno projektovanje puta od Požege do Kotromana, za čije izvođenje su zainteresovane i turske kompanije.

Naveo je da će uskoro biti potpisan ugovor između Srbije i Evropske unije o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, koja će biti finansirana kroz grant EU, kroz kredit Evropske investicione banke, kao i iz budžeta Republike Srbije. Vesić je najavio tender za izbor izvođača i pozvao i turske kompanije da učestvuju.

- Ponosni smo što turske kompanije žele da ulažu u Srbiju, i pored krize u Evropi. To govori da u našoj zemlji vide dobro poslovno okruženje - istakao je Vesić. Ministar je napomenuo da "Er Srbija" postaje najsnažnija regionalna avio- kompanija, koja ima odličnu saradnju sa turskom nacionalnim avio-prevoznikom, sa kojim ima potpisan kod-šer sporazum.

Ambasador Turske je zaključio da je srpski avio-prevoznik "Er Srbija" postigao veliki uspeh u prethodnom periodu, što je, kako je dodao, slučaj i sa kompanijom "Turkiš erlajns".

Posebno je napomenuo da mu je drago što je "Er Srbija", među brojim novim destinacijama, uvela i let do Ankare. Aksoj je pozvao ministra Vesića da u što skorijem periodu poseti Tursku.

Ministar Vesić je ambasadoru Turske poklonio uramljenu fotografiju na kojoj je zabeležen boravak Sabihe Gokčen, usvojene ćerke Kemala Paše Ataturka i prve žene borbenog pilota na svetu, u Beogradu, 1938. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike