Kfor se oglasio povodom zahteva Vlade Srbije o vraćanju 1.000 srpskih vojnika na Kosovo

21.12.2022

09:54

0

Autor: 24sedam

Iz Kfora navode da će nastaviti "da pružaju bezbedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog

Kfor se oglasio povodom zahteva Vlade Srbije o vraćanju 1.000 srpskih vojnika na Kosovo
Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Kfor se oglasio saopštenjem u kojem se navodi da "trenutno analiziraju nedavni zahtev Vlade Srbije" za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo po Rezoluciji 1244.

Iz Kfora dalje navode da će nastaviti "da pružaju bezbedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rešenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".

"Misija Kfora koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbeđivanju bezbednog, bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. Kao takva, uloga Kfora i dalje je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, Kfor je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga".

"To se pokazalo kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srpskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i Kforu. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija", navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.

Dalje se ističe da "Kfor redovno izvodi vežbe, osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga".

 

 

"Najnovija vežba održana 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selo i sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica Kfora da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava (teška logistička vozila i inžinjerska sredstva). Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali Kfor ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo, ali sprečili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN", poručuju iz Kfora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike