Lažna država Kosovo potpisala zahtev za članstvo u Evropskoj uniji!

14.12.2022

10:29 >> 10:54

0

Autor: 24sedam

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Vjosa Osmani, Glauk Konjufca i Aljbin Kurti

Lažna država Kosovo potpisala zahtev za članstvo u Evropskoj uniji!
Kosovska policija - Copyright AP Photo

Predsednica takozvane države Kosovo Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca potpisali su danas aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je tom prilikom kazala da se Kosovo potpisivanjem aplikacije približilo Evropskoj uniji.

-Danas je istorijski dan. 14. decembar od danas ima dvostruki značaj u savremenoj istoriji Kosova. S jedne strane obeležavamo aplikaciju za članstvo u EU, a sa druge strane godišnjicu Vojske Kosova. Zajedno sa Konjufcom i Kurtijem, u ime Republike Kosovo, činimo odlučujući korak ka ostvarenju naše neotuđive ambicije. Danas približavamo Kosovo za korak bliže ka EU- poručila je Osmani.

Osmani je istakla da za građane Kosova ne postoji druga alternativa.

-Ovaj čin je posvećen svim građanima naše zemlje. Ovaj trenutak je posvećen svakom detetu, ženi i čoveku Kosova koji su žrtvovali svoje živote i koji su nepravedno bili suočeni sa genocidom i okupacijom - rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Kosovo zaslužuje da bude deo EU.

-Najmlađa država na najstarijem kontinentu, zemlja političkog pluralizma, Kosovo sa slobodnom tržišnom ekonomijom, zaslužuje da bude deo porodice EU. Naš put napred je jasan, proces može biti dugoročan, ali mi ćemo raditi svoj posao, kako bi EU lakše radila svoj posao- poručila je Osmani.

Zahtev podnet pre nekoliko meseci

Pre nekoliko meseci samoproklamovano Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je da će tzv. Kosovo ove sedmice podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

- Pre nedelju dana, na samitu u Tirani, EU je zajedničkom izjavom pozvala na ubrzani proces članstva. Dakle, naša aplikacija za EU odgovara obećanju koje je EU dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i na odgovor dat pre nedelju dana u Albaniji - rekao je Kurti na sednici Vlade, prenosi Reporteri. 

Kurti je izjavio da je EU mesto mira, jednakosti i napretka i da je, zbog toga "mesto Kosova, miroljubivog i demokratskog, prirodno u ovoj zajednici“.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike