Vlasnik vinarije u Velikoj Hoči koji danas od kosovske policije brani imanje, ovako je za 24sedam govorio o životu u srpskoj enklavi (VIDEO)

08.12.2022

13:30

0

Autor: 24sedam

Velika Hoča, inače, pripada opštini Orahovac, a jedno je od mesta u kome kosovski Srbi žive potpuno izolovani

Vlasnik vinarije u Velikoj Hoči koji danas od kosovske policije brani imanje, ovako je za 24sedam govorio o životu u srpskoj enklavi (VIDEO)
Srđan Petrović - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji, od juče se odigrava velika drama. Kosovska policija sa carinicima došla je preteći da će zapleniti 40.000 litara vinara iz vinice Srbina Srđana Petrovića.

Danas je drama kulminirala kada se vlasnik popeo na krov preteći da će skočiti ako se cisterna u koju je policija planirala da prespe vino, ne skloni.

Pregovori traju, okupljeni Srbi pokušavaju da spreče najgore.

Inače, vlasnik vinarije Srđan Petrović jedan je od retkih koji je ostao da živi upravo u Velikoj Hoči, koju su mnogi napustili nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Iako je spletom okolnosti, nekoliko godina živeo u Kraljevu, a radio u Kruševcu u "Rubinu", sa suprugom i dva sina vratio se na ognjište.

- Nisam mogao ništa drugo da uradim, samo da se vratim, da dam svoj doprinos. Naravno, supruga me u tome podržala. Ispisali smo decu iz škole u Kraljevu, upisali ih ovde, obnovili smo svoje vinograde, svoje podrume i odlučili da živimo od svoga rada – pričao je Srđan za 24sedam.

Najstariji sin završava medicinu, mlađi je u srednjoj školi. 

Velika Hoča, inače, pripada opštini Orahovac, a jedno je od mesta u kome kosovski Srbi žive potpuno izolovani, sa svih strana okruženi albanskim selima. Nakon što su jedinice specijalne kosovske policije Rosu oktobra prošle godine upale u centar Kosovske Mitrovice, pod izgovorom da asistiraju carinskoj i tržišnoj inspekciji u proveri poslovanja jedne apoteke, i sukoba sa stanovništvom koje im nije dozvolilo ovakvu samovolju i demostraciju sile, ekipa 24sedam posetila je bila Veliku Hoču.

Vlasnik vinarije za kraj je poručio našim reporterima da se ne plaši ovde da živi, ali da će prvi put kad oseti strah pokupiti porodicu i zauvek napustiti Veliku Hoču.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike