Srbi uporni, i na minusu na barikadama: Helikopter Kfora nadleće Rudare (FOTO)

13.12.2022

06:59

0

Škole na severu Kosova i Metohije od juče ne rade

Srbi uporni, i na minusu na barikadama: Helikopter Kfora nadleće Rudare (FOTO)
Barikade - Copyright AP Photo/Marjan Vucetic

Srbi na Kosovu i Metohiji, koji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, i dalje su na barikadama na severu pokrajine. Ovo je već četvrti dan. 

Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške, prenosi RTS.

- Barikadu koju su Srbi postavili na Rudaru, danas nešto pre 12 časova preleteo je helikopter Kfora koji je nosio teret, javlja reporter Kosovo onlajna.

Portal navodi da se pretpostavlja da je prelet helikoptera najverovatnije organizovan kako bi pripadnicima specijalne jedinice na Jarinju bila dopremljena hrana, jer putne komunikacije na severu Kosova i Metohije ne funkcionišu od subote.

Škole ne rade od juče

Škole na severu Kosova i Metohije od juče ne rade.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na Jarinju, juče je određen pritvor do 30 dana, a odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Inače, tenzije u južnoj srpskoj pokrajini traju već izvesno vreme.

Prvo je kosovska policija u četvrtak zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče.  Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

Dva dana zaredom u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila Kfora i specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja i napustila krug obdaništa.

I tu nije kraj incidentima. Istog dana u večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne u Severnu Mitrovicu. 

 

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Reaqgovao je odmah i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike