Srbi na barikadama, Pantiću pritvor do 30 dana, Kurtijevi policajci maltretiraju narod širom teritorije! (FOTO/VIDEO)

11.12.2022

13:00 >> 00:02

1

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam situaciju na Kosovu i Metohiji

Srbi na barikadama, Pantiću pritvor do 30 dana, Kurtijevi policajci maltretiraju narod širom teritorije! (FOTO/VIDEO)
Srbi na barikadama - Copyright Kossev/Printscreen

Na Jarinju je danas uhapšen Srbin Dejan Pantic koji je bio integrisani pripadnik policije tzv Kosova, a Srbi sa severa Kosmeta okupljaju se i postavljaju barikade.

Kako javlja Kosovo onlajn iz Leposavića i Severne Mitrovice Srbi ne žele da dozvole da uhapšeni bude odveden za Prištinu.

Od okupljenih se može čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri, koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na Kosmetu.

Pantić je uhapšen danas na administrativnom prelazu, dok se vraćao pravca Raške, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

Pratite uz 24sedam situaciju na Kosovu i Metohiji:

Simić: Međunarodna zajednica da spreči Kurtija da pretvori Zapadni Balkan u bure baruta

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je večeras međunarodnu zajednicu da spreči premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u nameri da Zapadni Balkan pretvori u bure baruta i poručio da će Srbi odgovoriti Kurtiju "onako kako zaslužuje". 

- Srbi na KiM nikad tirane trpeli nisu pa neće ni sada i odgovoriće Kurtiju onako kako zaslužuje! - naveo je Simić u izjavi prosleđenoj medijima.

On je naglasio da Kurti ugrožava mir na severu KiM i ocenio da Kurti želi po svaku cenu da Srbe drži kao taoce, ponižene i obespravljene. 

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da spreči Kurtija u nameri da zapadni Balkan pretvori u bure baruta - poručio je Simić.

Simić je ocenio da Kurti "svojim delovanjem ponaša poput bitange i kriminalca koji ne poštuje nikakve zakone, dogovore niti prava srpskog naroda".

 

Đurić: Priština krši osnovna ljudska prava Srba, nasilje mora da prestane

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je večeras da prištinske vlasti, na Dan ljudskih prava, krše osnovna ljudska prava Srba sa severa KiM.
Đurić je poručio da nasilje mora da prestane, a Briselski sporazum da se poštuje u svim segmentima.

 


- Naše misli i molitve su sa narodom severa Kosova ove večeri jer njihova osnovna ljudska prava ponovo grubo krše kosovske vlasti. Ironično, na Dan ljudskih prava. Nasilje mora da prestane, Briselski sporazum mora da se podržava u svim segmentima - naglasio je Đurić na Tviteru. 
 

 

Pantiću pritvor do 30 dana!

Prema poslednjim informacijama, Srbinu koji se povukao iz prištinskih institucija, Dejanu Pantiću, određen je pritvor (neosnovano) od strane Kurtijeve policije.

On je uhapšen na administrativnom prelazu po povratku iz Raške, uz saopštenje da je optužen za "terorizam".

Zbog toga su Srbi na KiM postavili barikade i rešili da neće trpeti teror koji Aljbin Kurti vrši nad njima.

Privatna arhiva
Dejan Pantić

Lov na Srbe na KiM! ROSU puca ka brdima oko Gazivoda, sa granice vraćena naša deca

Težak dan za Srbe na Kosovu i Metohiji! Posle višednevnog maltretiranja naših ljudi na severu Kosova i Metohije, večeras je nastavljeno sa iživljavanjem nad golorukim narodom. ROSU jedinice večeras su pucale u pravcu brda u okolini Gazivoda iz neobjašnjivih razloga, ali su takođe sa granice vratili decu iz Rukometnog kluba "Mokra Gora" da se vrate kući.

Veći incident izbio je kod Gazivoda gde su bezbednosne službe više od sat vremena maltretirale oca i sina. Do incidenta je došlo na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak gde su zaustavljeni Davor Marković i njegov sin Andrija iz Zubinog Potoka. Davoru i njegovom dvadesetdvogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć.

Deci iz RK "Mokra Gora" zabranjeno da se vrate svojim kućama

Kosovska policija zabranila je deci iz Rukometnog kluba "Mokra Gora" uzrasta od 12 do 15 godina da nakon odigrane utakmice u Aleksandrovcu, pređu administrativni prelaz Brnjak i vrate se kući, potvrdili su za Kosovo onlajn iz Opštine Zubin Potok.

Kurtijeva policija je kombi koji je prevozio decu vratio sa prelaza Brnjak, ne dozvolivši im tako da se posle dve izvojevane sportske pobede odmore kod kuće.

Deca iz RK "Mokra Gora" smeštena su u hotelu u Novom Pazaru, što im je omogućila opština Zubin Potok, uplašeni su i zabrinuti da li će sutra moći da se vrate svojim roditeljima.

24sedam/Goran Sivački
Administrativni prelaz Brnjak

Grenel bez zadrške "opleo" po Kurtiju: Stvara haos na KiM, prekršio je i Briselski i Vašingtonski sporazum!

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, rekao je da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti "stvara jednostrani haos na severu i pokušava da skrene pažnju naroda sa svoje katastrofalne ekonomske politike".

Grenel je na Tviteru naveo da je Kurti prekršio Briselski i Vašingtonski sporazum.

- Kosovski premijer Aljbin Kurti stvara jednostrani haos na severu i očigledno pokušava da skrene pažnju naroda Kosova sa svoje katastrofalne ekonomske politike. Izjava ambasadora Kvinte o odlaganju izbora je reaktivna, spora i slaba. Kurti je jednostrano prekršio Briselski sporazum i Vašingtonski sporazum. On je odbacio svaku američku ideju koja mu je predstavljena - naglasio je on.

Kurti "odgovara svom snagom koju ima"

Aljbin Kurti izjavio je večeras da Priština ne želi sukob (a protivpravno je poslao ROSU na sever KiM), ali da će na "agresiju" odgovoriti svom snagom koju ima.

On je tako reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija od Kfora tražiti da rasporedi svoje vojne i policijske snage na Kosovo i dodao  a će svako neosuđivanje „orkestriranog nasilja“ od strane EU i SAD "ohrabriti zvanični Beograd na dalje podsticanje na destabilizaciju".

Prema njegovim rečima Srbija već nekoliko dana "preti Kosovu agresijom" i poziva na povratak srpske vojske na Kosovo (i Metohiju), pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN.

 

 

Srbin iz Zubinog Potoka: ROSU nas je maltretirao, držali su nas u kanalu, pucali iz oklopnih vozila, traže Srbe po spiskovima

Specijalci ROSU večeras su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka.

Davoru i njegovom dvadesetdvogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć.

Predsednika opštine Zubin Potok Srđana Vulovića pretresali specijalci ROSU kod Gazivoda

Predsednika opštine Zubin Potok Srđana Vulovića večeras su u blizini Gazivoda zaustavili i pretresli specijalci iz jedinice Rosu, dok je sa prijateljem išao automobilom.

"Krenuo sam da obiđem okolne pravce oko Gazivoda da vidim da li je sve u redu, kada me je zaustavila patrola Rosu. Pretresli su me vrlo detaljno, pitali ko sam, ali nisu upotrebili nikakvu silu i ubrzo su me pustili da idem dalje", rekao je Vulović za Kosovo onlajn.

Patrole specijalnih jedinica nalaze se u rejonu Gazivoda. 

Kosovo onlajn printscreen
Srđan Vulović

Haradinaj: "Priština da iskoristi sve mehanizme da ukloni barikade koje su Srbi postavili"

Lider Alijanse za budućnost tzv. Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je danas Prištinu da iskoristi sve mehanizme koje ima za hitno uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na severu KiM u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Haradinaj je na Fejsbuku pozvao Vladu Srbije da odmah odustane od, kako tvrdi, "ratnohuškačke politike" i povuče, kako se izrazio, "paravojne jedinice sa severa". On je apelovao na EU i SAD da intervenišu kako bi se smirila situacija na severu KiM, prenosi Koha.

Pucnjava kod Zubinog Potoka! Rafal trajao 15 minuta, Srbi uznemireni

Oko 19.15, nadomak Zubinog Potoka, u selu Stuoce, nadomak Gazivoda, čula se pucnjava koja je trajala petnaestak minuta.

Pripadnici ROSU blokirali su put na dva mesta idući ka administrativnom prelazu Jarinje.

Prema poslednjim informacijama, Srbi koji žive u okolini Zubinog Potoka su veoma uznemireni.

Helikopteri KFOR-a nadleću barikade, zatvoren i prelaz Brnjak

Zatvoren i prelaz Brnjak, prema poslednjim informacijama medija. Sve vreme helikopteri KFOR-a nadleću barikade.

Vučić razgovarao sa suprugom uhapšenog Pantića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa Suzanom, suprugom uhapšenog Dejana Pantića.

Predsednik joj je pružio podršku i poručio da zna da Dejan ništa nije skrivio.

- Suzana, niste sami ni vi ni vaša deca. Znam da Dejan ništa nije uradio i da je jedina njegova krivica izgleda to što živi u Mešovirom naselju u Tri solitera - rekao je predsednik, prenose Novosti.

Sramni izgovori za hapšenje Pantića: "Uhapšeni Srbin organizovao teroristički napad"

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da je na administrativnom prelazu Jarinje danas uhapšen integrisani pripadnik tzv. kosovske policije Dejan Pantić, pod sumnom da je, kako je naveo "organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova".

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je Pantić osumnjičen za navodni "teroristički akt i napad na ustavni poredak".

Kosovo online
Dejan Pantić

 

Kurtijeva policija ne prestaje sa iživljavanjem: Zabranjen ulaz na KiM

Takozvana kosovska policija na prelazu Jarinje brani ulazak vozilima i pešacima na teritoriju KiM.

Ulazak se ne dozvoljava ni pešice.

Kako se navodi na Fejsbuku tzv. Kosovske policije, saobraćaj je zatvoren zbog barikada koje su Srbi postavili na putevima u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

 

 

- Iz bezbednosnih razloga, dok su putevi blokirani u pravcu graničnog prelaza Jarinje, Kosovska policija ga je privremeno zatvorila za saobraćaj, pa građani za saobraćaj treba da koriste druge granične prelaze - navode, između ostalog, iz Kosovske policije.

Potresna scena na barikadama: Supruga uhapšenog Srbina stoji pored kola

Supruga uhapšenog Srbina Dejana Pantića, stoji sama pored automobila, pošto su pripadnici kosovske policije njenog muža uhapsili kada je nameravao da se iz Raške vrati na teritoriju Kosova i Metohije.

 

 

Oko 1.000 građana na barikadama

Okupljeno je oko 1.000 meštana Kosovske Mitrovice i Zvečana. Ljudi dolaze u većim grupama, vidljivi su i pojedinci sa kapama koje im pokrivaju i lice. Za sada je mirno.

 

Orlić: Očekujemo da svet ne ostane nem na kršenje ljudskih prava Srba na KiM

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, da je Srbija najbezbednije i najslobodnije mesto na svetu, i da čineći dobro svima očekujemo i da drugi imaju isti takav odnos prema nama i našem narodu.

- Upravo u vreme kada se ljudska prava svakodnevno na najbrutalniji način krše nad Srbima na Kosovu i Metohiji očekujemo da svet reaguje i ne ostane nem. Da se zaštite ti ljudi, jer su krivi izgleda zato što pripadaju jednom narodu - rekao je Orlić i nagalsio da očekujemo da se međunarodna zajednica za srpski narod zauzme upravo onako kao što bi se zauzeli za svoj narod.

Prema njegovim rečima, ćutati pred dešavanjima na Kosovu i Metohiji, najveća je nepravda i najveća uvreda za svakog čoveka, kojim god jezikom govorio i ma kako se prezivao.

Sever Kosmeta bez interneta i mobilne mreže

U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu su se oglasile sirene posle hapšenja Dejana Pantića na administrativnom prelazu Jarinje. 

Takođe, u prekidu je internet i mobilna mreža na području severu Kosmeta.

 

 

Vozila KFOR-a i Euleksa kod barikade u Rudaru

Pripadnici poljskog kontigneta Kfora nalaze se na 150 metara od mesta na  kom su podignute barikade u Rudaru. Prisutna su dva džipa i u njima se nalaze vojnici.

Barikade su podignute zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju, a veliki broj građana se okupio jer želi da spreči njegovo prebacivanje u Prištinu.

Printscreen/KosovoOnline
Pripadnici KFOR-a na barikadama

 

Građani se okupili i u Rudaru kod Zvečana, Srbovcu... Sirene u Severnoj Mitrovici

Veći broj građana okupio se na ulazu i izlazu iz Leposavića, a nekoliko stotina građana okupilo se i u Rudaru kod Zvečana, u blizini krsta, kao i u obližnjem Srbovcu.

Broj okupljenih Srba je sve veći iz trenutka u trenutak, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

Oglasio se Petković posle hapšenja Pantića na Jarinju: "Brutalna Kurtijeva odmazda i zastrašivanje"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je današnje hapšenje bivšeg pripadnika policije tzv. Kosova Dejana Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane Aljbina Kurtija.

- Pripadnici Kurtijeve Kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića bivšeg pripadnika Kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Petković.

Printscreen/Tanjug
Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković

 

Poslanica Bundestaga poručila da je Kurti kriv za tenzije na Kosmetu

Poslanica stranke Levice u nemačkom Bundestagu i predsednica frakcije levice u Odboru za odbranu Žaklin Nastić kaže da eskalacija sukoba podstaknuta odlukama premijera Kosova Aljbina Kurtija mora da se završi.

Ona je na Tviteru navela da je narod Balkana iskusio dovoljno patnje i bede i da sukobe treba sprečiti.

 Duboko me brine kako  tenzije na severu Kosova rastu. Kurs eskalacije, koji je uglavnom podstaknut od strane premijera Kosova Aljbina Kurtija, mora da se završi. Svi napori sada moraju biti usmereni na održavanje i trajno garantovanje mirne koegzistencije prema Rezoluciji UN 1244. Narod Balkana je iskusio dovoljno patnje i bede. Novi oružani sukob se stoga mora sprečiti svim diplomatskim sredstvima - rekla je Žaklin Nastić.

Albanski teroristi željni krvi: Tzv. OVK preti ratom na Kosmetu 

Predsednik Organizacije veterana tzv. OVK Faton Kljinaku izjavio je, povodom najave direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika snaga bezbednosti na KiM, da će ta organizacija odgovoriti ratom, prenosi Reporteri.

- Kao što je Kali rekao da je rat pravedan, neizbežan i neophodan, odgovorimo ponovo pravednim, neizbežnim i neophodnim ratom - napisao je Kljinaku na društvenim mrežama uz objavu Petkovićeve slike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike