Tema nedelje: Srpska enklava bez imena - kako žive okupirani Srbi u Velikoj Hoči (FOTO/VIDEO)

17.10.2021

14:12

0

Autor: Lj. Keković

Upad ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice uneo nemir među Srbe u enklavama

Tema nedelje: Srpska enklava bez imena - kako žive okupirani Srbi u Velikoj Hoči (FOTO/VIDEO)
24sedam/Ljiljana Keković

Pucnji i šok bombe, koji su prošle srede odjeknuli centrom severnog dela Kosovske Mitrovice, uneli su nemir među Srbe koji žive u enklavama, nastalim posle proglašenja takozvane države Kosovo.

Velika Hoča, koja pripada opštini Orahovac, jedno je od mesta u kome kosovski Srbi žive potpuno izolovani, sa svih strana okruženi albanskim selima.

24sedam/Goran Sivački
 

Dan nakon što su jedinice specijalne kosovske policije Rosu upale u centar Kosovske Mitrovice, pod izgovorom da asistiraju carinskoj i tržišnoj inspekciji u proveri poslovanja jedne apoteke, i sukoba sa stanovništvom koje im nije dozvolilo ovakvu samovolju i demostraciju sile, ekipa 24sedam posetila je Veliku Hoču.

Na samom ulazu u selo, kad se skrene sa glavog puta koji vodi ka Prizrenu, stoje dve table na kojima ne piše ništa. Naziv Velika Hoča je izbrisan.

Međutim, čim se zađe u centar sela, ne može se zaobići grafit na zidu sa porukom koju je nekada davno zabeležio srpski komediogaf i pripovedač Branislav Nušić: ”Srbi Velike Hoče najviše su se održali protiv zuluma, stoga se u celoj Podrimi smatraju kao najodvažniji.”

U ovom vinogradarskom metohijskom selu, koje se u srednjem veku smatralo duhovnim centrom srpske države zbog velikog broja manastira i crkava, danas živi blizu 700 stanovnika.

Ovde su sačuvani ostaci jedinstvenog arheološkog nalazišta u svetu, iz 14. veka, iz vremena Cara Dušana, a reč je o vinovodu, koji je bio dugačak čak 24 kilometra, a izgrađen jer se porez tada plaćao u vinu.

 

Osnovna škola danas ima 53 učenika, a ove školske godine povećao se i broj đaka prvaka, devetoro ih je u školskim klupama.

Posle pogroma srpskog stanovništva 2004. godine, a kasnije i samoproglašenja države Kosovo, mnogi Srbi su napustili ognjišta, ali ima i onih koji su se baš u to vreme vratili u rodne kuće i odlučili da tu nastave da žive.

Jedan od njih je Srđan Petrović, vlasnik vinice Petrović.

On i supruga su spletom okolnosti, decembra 1999. godine, zbog njene rizične trudnoće, i nemogućnosti da uopšte dođu od bolnice u Severnoj Mitrovici, otišli za Beograd.

24sedam/Goran Sivački
 

-Supruga se porodila 9. januara, dobili smo ćerku, ali zbog komplikacija i još nekoliko operacija koje su usledile ostali smo u Beogradu, nismo mogli da se vratimo kući. Zaposlio sam se u “Rubinu” iz Kruševca, radio na relaciji Beograd-Jagodina-Ražanj, da bi se 2006. godine preselili u Kraljevo, tu smo kupili kuću, skućili se. U međuvremenu, rodila su nam se dva sina – kaže Petrović, koji je posle samoprogalšenja države Kosovo, odlučio da se vrati u Veliku Hoču.

- Nisam mogao ništa drugo da uradim, samo da se vratim, da dam svoj soprinos. Naravno, supruga me u tome podržala. Ispisali smo decu iz škole u Kraljevu, upisali ih ovde, obnovili smo svoje vinograde, svoje podrume i odlučili da živimo od svoga rada – priča Srđan.

Za vest da se u Kosovskoj Mitrovici pucalo na Srbe, da je jedan mladić u Zvečanu bio teško ranjen, čuo je poslednjeg dana berbe grožđa, kad se vratio iz vinograda:

-Iskreno, bio sam zabrinut jer su mi dva sina na školovanju u Kosovskoj Mitrovici, jedan završava medicinu, a drugi je u internatu u prvom razredu srednje škole. Supruga se bila uspaničila jer se u prvo vreme nisu javljali na telefon. Kad su se javili i rekli da je sve u redu, onda smo se i mi umirili.

24sedam/Goran Sivački
 

Petrović dodaje i to da Srbi posluju sa Albancima, da ovu enklavu posećuju turisti iz celog sveta, a da je za ovo mesto najviše učinio nobelovac Petar Handke.

Neću da pominjem imena, ali ću reći da su ovde dolazile brojne poznate ličnosti koje imaju svoje fondacije, ali da za ovo mesto nisu učinile gotovo ništa. Dođu, slikaju se, poklone školi stotinjak lopti i to je to. A Handke je pare od svoje nagade, 50.000 dolara, uplatio ovde, i još dva puta pomogao selo novčano – dodaje Srđan Petrović, koji za kraj kaže i to da se ne plaši ovde da živi, ali da će prvi put kad oseti strah pokupiti porodicu i zauvek napustiti Veliku Hoču.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti