Uspeh Vučićeve diplomatije: Nikada Brisel nije tako oštro kritikovao Prištinu, svetski mediji to nazivaju "bez presedana"

21.11.2022

21:56

0

Autor: I.K.

Norman je na društvenim mrežama preneo deo izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja

Uspeh Vučićeve diplomatije: Nikada Brisel nije tako oštro kritikovao Prištinu, svetski mediji to nazivaju "bez presedana"
Aljbin Kurti u Briselu - Copyright Tanjug

Aljbin Kurti uspeo je da naljuti svoje najveće saveznike odbijanjem da se postigne kompromis, a to je primetio i novinar "Volstrit žurnala" Lorens Norman.

Norman je na društvenim mrežama preneo deo izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja u kojoj evropski zvaničnik kritikuje Prištinu zbog odbijanja da pristane na kompromis i odustane od kažnjavanja Srba, ističući da je taj događaj bez presedana.

-Tokom svih godina koliko traje Dijalog, nikada nisam video da Brisel tako oštro kritikuje Kosovo. To je bez presedana. To verovatno odražava pravi bes prema Aljbinu Kurtiju. Bilo je dosta evropskog nezadovoljstva načinom na koji se američka politika bavila ovim pitanjem pod Trampovom administracijom, ali istina je da su stvari još gore, objavio je Norman.

 

 

Činjenicu da Brisel prvi put tako oštro kritikuje Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne smatra pobedom, iako kaže ima onih koji bi tako nazvali situaciju u kojoj Srbija prvi put nije jednako kriva kao druga strana.

-Za mene je pobeda postizanje komprimisa i trajnog mira, ostvarenje dobrog dela nacionalnih i državnih interesa, kao i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa, rekao je Vučić večeras odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Briselu.

Razočarenje Kurtijevim odbijanjem da se postigne kompromis, jasno je danas iskazao i ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot. On je upozorio da trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost na KiM.

"Trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i odvraća pažnju vladine misije da poboljša njihove živote. Sve strane moraju da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu bezbednosne pretnje", poručio je Abot.

 

 

Podsetimo, Kurti je posle osmočasovnih razgovora danas u Briselu odbio kompromis i mogućnost da odustane od odluke o kažnjavanju Srba zbog registarskih tablica. Kosovska policija saopštila je da će od sutra ujutru početi da kažnjava vlasnike vozila koji nemaju tzv. RKS tablice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike