Američki poslanik: Vreme je da SAD preuzmu veću ulogu u pregovorima Beograda i Prištine

21.11.2022

20:12

0

Tores je izrazio nadu da može doći da približavanja normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

Američki poslanik: Vreme je da SAD preuzmu veću ulogu u pregovorima Beograda i Prištine
Copyright Printscreen/Twitter

Američki poslanik Riči Tores izjavio je danas u Prištini da je vreme da SAD preuzmu veću ulogu u razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

On je to rekao u razgovoru za Glas Amerike tokom višednevne posete KiM, gde se sastaje sa čelnicima institucija i predstavnicima nevladinih organizacija, preneo je Reporteri.

Tores je izrazio nadu da može doći da približavanja normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Podržavam ideju da SAD igraju centralniju ulogu u razgovorima između dve strane, jer mislim da su bez takve uloge Sjedinjenih Američkih Država pregovori zastali, pa je vreme da SAD preuzmu aktivniju ulogu u ovom procesu - kazao je on.

Prema njegovim rečima tenzije koje su usledile nakon nesuglasica po pitanju registarskih tablica dokaz su potrebe da se ovaj proces zaključi.

Tores je naveo da nije na njemu da govori kako i kada Priština treba da primenjuje svoje zakone o registarskim tablicama, ali da su tenzije koje su pratile ovo pitanje dokaz potrebe da se, kako je rekao, dovrši normalizacija odnosa, završi mirovni proces, kako bi moglo da dođe da integracije takozvanog Kosova u Evropsku uniju i NATO.

Toresova izjava je usledila nakon što premijer privremendih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu postigli dogovor o registarskim tablicama na hitnom sastanku koji je sazvala Evropska unija u Briselu, navodi Reporteri.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Prištine da odloži primenu odluke o registarskim tablicama za 10 meseci, međutim vlada privremenih prištinskih institucija je od 1. novembra počela da sprovodi odluku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike