Vučić nakon Brisela: Srbija će uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, nikada ih nećemo ostaviti na cedilu!

21.11.2022

18:13

0

Autor: 24sedam

Predsednik je dodao da moramo da budemo zabrinuti, ali da nema prostora za paniku

Vučić nakon Brisela: Srbija će uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, nikada ih nećemo ostaviti na cedilu!
Vučić se obraća naciji posle Brisela - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio javnosti po povratku iz Brisela.

On je kazao da je važno da prihvataju kompromisno rešenje makar bili kritikovani.

- Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom namerom i da razgovara i da se dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i da po svaku cenu sačuvamo mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da su se predstavnici Srbije ponašali odgovorno jer smatra da nema majke koja bi želela da joj se dete vrati u kovčegu.

- Srbija nema problem sa KS tablicama, u više navrata sam ponovio. Dovoljno je da imamo statusno neutralne KS. Međutim, druga strana je reagovala negativno. Dali smo sve od sebe, prihvatali nove i nove zahteve. U jednom trenutku sam, jutros, rekao Borelju da nema ništa od razgovora. Shvatio sam da će se pojavljivati novi zahtevi i da albanska strana neče hteti nikakvo kompromisno rešenje - kazao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

On je istakao da je u nekoliko navrata danas rekao da je bolje da 100 godina razgovaramo nego jedan dan da se sukobljavamo.

- Srbi znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom. Postoji bes od strane srpskog stanovništa na Severu KiM. Moja molba za građane na severu je da pokušamo da sačuvamo mir i da pokušamo da pokažemo da nijednog trenutka nismo želeli sukobe. Ako protestuju, da protestuju mirno i demokratski. Što se naš tiče, Srbija će poštovati zahtev Borelja, a kao što vidite, Priština njegovu molbu neće poštovati - istakao je Vučić.

Predsednik je dodao da moramo da budemo zabrinuti, ali da nema prostora za paniku!

Tanjug printscreen
 

- Zahvalan sam predstavnicima EU što su imali strpljenja da 7,8 sati razgovaraju sa nama. Čak i kada su Albanci imali želje, rekli smo da nema problema samo da se implementira ono što je ranije potpisano - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je pojasnio da će Srbija biti posvećena miru i da će pažljivo donositi odluke. 

- Našem narodu na KiM želim da kažem da za jednu stvar ne moraju da brinu nikada, daćemo sve od sebe da budu bezbedni i mirni, ali ako neko misli da može da ubija, proteruje i ranjava naše ljude, moje je da ponovim ono što sam više puta rekao, a to je da ćemo biti uz svoj srpski narod i da ga nećemo ostaviti na cedilu. Srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju zapadni partneri kad govore o Ukrajini - izričit je bio Vučić.

Podsetimo, sastanak u Briselu danas je održan zbog najave Prištine da će od danas početi da naplaćuje kazne Srbima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice, kao i činjenice da su Srbi sa severa u znak protesta što nije osnovana Zajednica srpskih opština, ali i smene komandira Nenada Đurića napustili prištinske institucije.

Nakon sastanka, građanima Srbije obratio se predsednik Aleksandar Vučič, koji je rekao da nisu uspeli da postignu bilo kakav dogovor. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike