Završeni sastanci u Briselu: Nakon višečasovnih razgovora, bez dogovora, ali napredak se nazire (FOTO/VIDEO)

21.11.2022

09:17 >> 14:37

0

Autor: 24sedam

Jutros je u Briselu prvo održan sastanak sa Aljbinom Kurtijem, a potom sa predsednikom Vučićem

Završeni sastanci u Briselu: Nakon višečasovnih razgovora, bez dogovora, ali napredak se nazire (FOTO/VIDEO)
Zajednički sastanak u Briselu Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom - Copyright Tanjug printscreen

Dogovora u Briselu, nema, a sastanak predsednika Srbije sa Aljbinom Kurtijem i EU zvaničnicima trajao je nekoliko sati.

Nakon sastanka na kojem nije postignut dogovor, predsednik Srbije obratio se javnosti.

-Srpska strana je bila apsolutno konstruktivna, ali Priština je dodavala stalno nešto. Želim da saberem sve utiske i obratiću se narodu. Pred nama su besane noći, i mnogo teških dana, ali poslušaćemo savet i zahtev visokog predstavnika koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, da mi ne izdajemo nove tablice KM, što ćemo poštovati i ponašati se u skladu sa tim. Pred nama nisu laki dani. Mislim da je danas svima jasno ko je bio konstruktivan i ko je želeo dogovor, hteo očuvanje mira i stabilnosti. Mi smo jedino insistirali da se poštuju dogovori koji su potpisani, to je sve vreme kamen spoticanja, rekao je Vučić nakon sastanka u kratkom obraćanju.

Tv Pink Printscreen
predsednik Vučić obraća se iz Brisela nakon sastanka

 

Predsednik je ocenio da nije tragedija, ali da neće biti lako. 

-Ja ću se večeras ili sutra tokom dana obratiti građanima Srbije, a narodu na Kosovu i Metohiji poručujem da ćemo biti uz njih, rekao je Vučić.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon trilateralnog susreta, u Briselu je ponovo održan i sastanak iza zatvorenih vrata Kurtija i Borelja.

Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog tražili su, navodno, u odvojenom sastanku sa Vučićem derogaciju Briselskog sporazuma, ali nije poznato za sada šta su ponudili umesto dokumenta potpisanog pre skoro 10 godina.

Srbija ovakvu ponudu nije mogla da prihvati, navode nezvanični izvori i očekuje se da se predsednik Srbije obrati iz Brisela i saopšti rezultat razgovora.

Jutros je u Briselu prvo održan sastanak Borelja i Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem, a potom sa predsednikom Vučićem. Oko 10 sati počeo je zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa pregovaračima. Prema nezvaničnim saznanjima, iako EU zvaničnici insistiraju da se nađe kompromisno rešenje, Kurti odbija svaki kompromis.

Priština je juče saopštila da za jedan dan odlaže kažnjavanje Srba koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice, tako da će danas biti jasno u kom smeru će se odvijati situacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike