Predsednik Vučić stigao u Brisel: U toku sastanak sa Boreljom u okviru dijaloga Beograda i Prištine

21.11.2022

07:47

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije nije optimista da bi današnji sastanak u Briselu mogao da donese rešenje

Predsednik Vučić stigao u Brisel: U toku sastanak sa Boreljom u okviru dijaloga Beograda i Prištine
Predsednik Vučić i Žozep Borelj - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde je u 9 časova otpočeo sastanak sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.


Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Borelj je oko 8.40 sati završio odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu koji prate razgovore.

Nakon sastanka sa Vučićem, predviđen je zajednički susret. 

Predsednik Srbije nije optimista da bi današnji sastanak u Briselu mogao da donese rešenje. Kako ističe, da je Aljbin Kurti hteo da odloži preregistraciju i formira Zajednicu srpskih opština, učinio bi to i do sada. Nada se, istovremeno, da do oružanih sukoba neće doći, te da je Srbija učinila sve da do toga ne dođe.  

Inače, Borelj ocenjuje da je reč o ''najozbiljnijoj krizi od 2013. godine''. Vučić takođe ističe da veću krizu u poslednjih 10 godina nismo imali.

Danas, 21. novembra, naime, ističe rok za kada je Priština najavila da će primenjivati novčane kazne u vezi sa registarskim tablicama. 

Vučić objašnjava da nisu "samo" tablice u pitanju, već da je "kap koja je prelila čašu" bila smena Nenada Đurića, komandira za sever, koga Kurti niti postavlja niti može da razreši. 

-Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor. Idem u Brisel, ne zato što mislim da nešto možemo da napravimo, već da im ne damo razlog da kažu da Srbija ne želi da učestvuje, istakao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike