Dan odluke: Vučić danas na sednici Vlade Srbije o situaciji na KiM

05.11.2022

06:30

0

Autor: I.K.

Sastanak u Palati Srbija održava se od 10 sati

Dan odluke: Vučić danas na sednici Vlade Srbije o situaciji na KiM
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sednici Vlade Srbije, na kojoj se razmatra trenutna situacija na Kosovu i Metohiji. Na sastanku u Palati Srbija, koji se održava od 10 sati, očekuje se da budu saopštene odluke o daljim koracima povodom tenzija u južnoj pokrajini nakon sporne odluke Aljbina Kurtija.

Juče je održan sastanak predsednika Vučića sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom koji je trajao skoro pet sati, a zbog aktuelne situacije u zemlji, po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Srbije otkazao je ranije zakazane posete inostranstvu. Predstavnici Srba sa KiM, najavili su povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Instagram/buducnostsrbijeav
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić juče u Beogradu

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Aljbin Kurti poslednjim potezima, izjavama u Berlinu da ga "ne interesuje formiranje Zajednice srpskih opština" i smenom direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Ðurića - zadao smrtonosni udarac Briselskom dijalogu.

Kurti je time, ocenio je Petković, izazvao uznemirenost kod Srba sa KiM zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dve noći zaredom razgovarao satima sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

"Naš narod je jedinstven i odlučan da brani svoje pravo za ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Predsednik Vučić im je rekao da ih razume i ukazao im na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog sporazuma. Oni su rekli da razumeju predsednika, ali da ne žele da nijedan Srbin napusti Kosovo i Metohiju", preneo je Petković.

Za danas je najavljen i sastanak predsednika Vučića sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve. Sastanak je u 13 časova u zgradi Patrijaršije.

Nešto ranije predsednik Srbije planirano je da se sastane i sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, od 11 časova, u Palati Srbija, kao i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, od 11.30 časova, takođe u Palati Srbija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike