"Probao sam da ubedim Kurtija da ne šalje specijalce na sever": Dojučerašnji komandant KFOR-a otkrio sve užasne zamisli prištinskih vlasti

04.11.2022

17:05

0

On je u intervjuu podsetio na predistoriju i činjenicu da vlada u Prištini nije bila stabilna

"Probao sam da ubedim Kurtija da ne šalje specijalce na sever": Dojučerašnji komandant KFOR-a otkrio sve užasne zamisli prištinskih vlasti
Copyright Printscreen/Youtube/Hungarian Defence Force

Mađarski general Ferenc Kajari (55) do oktobra 2022. bio je komandant KFOR-a. Posle povratka kući vratio se na mesto prvog obaveštajca mađarske vojske i za armijsko glasilo rekao da je imao problema sa vlastima iz Prištine koje su samovoljno slale specijalne policijske jedinice na Sever KiM. 

Pohvalio je Vojsku Srbije i obelodanio zajedničku akciju razbijanja kriminalne organizacije koje je držala mrežu ilegalnih kockarnica.

Zadatak komandanta KFOR-a je bio složeno balansiranje. Kajari je predstavio svoj rad u nastojanju da se kontroliše bezbednosna situacija u uslovima visokog rizika od incidenata.

On je u intervjuu podsetio na predistoriju i činjenicu da vlada u Prištini nije bila stabilna.

- Na primer, 2020. smenile su se tri vlade i prošla nije okončala svoj četvorogodišnji mandat. Vladajuće partije došle su iz koalicije zasnovane na šarolikim sporazumima. Njihova pažnja bila je usmerena na međusobne odnose i održavanje balansa moći. Ipak, februara 2021. Pokret Samoopredeljenje dobio je većinu u skupštini, tako da je premijer nakon formiranja vlasti mogao da sprovede svoj program. Jedna od glavnih tačaka bila je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i pokazivanje suvereniteta pred glasačkim telom i spoljnim svetom. To je septembra 2021. rezultiralo uvođenjem reciprociteta na registarske tablice koje su uzrokovale višesedmične napetosti - rekao je Kajari.

Printscreen/Youtube/KFOR
General Ferenc Kajari, bivši komandant KFOR-a

Kajari je primio dužnost komandanta KFOR 15. oktobra 2021. u nevreme jer je samo dva dana ranije kosovska policija izvela akciju protiv "organizovanog kriminala" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Meta je bila grupa krijumčara naglašava Kajari, ali pojava policije je dovela do uličnih sukoba kosovske policije i kosovskih Srba i upotrebe oružja. U tim sukobima po prvi put posle više godine povređen je jedan meštanin Srbin.

Printscreen/Facebook/Albin Kurti
Aljbin Kurti

- Želeo sam da sprečim eskalaciju ovakve izmenjene situacije kada sam preuzeo komandnu dužnost - kaže Kajari i dodaje da je zato pokušao da ubedi tzv. kosovske vlasti i premijera Kurtija da ne koriste policijske snage na način koji može da dovede do sličnih sukoba kao u Mitrovici.

Istakao je da je dao predlog Kurtiju koji se nije previše obazirao na isti, prenosi Kossev.

- Moj predlog Kurtiju bio je da se stvori neka vrsta policijske procedure zasnovane na konsenzusu. Ponudio sam mu, ako se složi, da ću posredovati između čelnih ljudi lokalnih vlasti i vrha policije.

Pritisak na Srbe bio je očekivan.

- Cilj bi bio da se stvori neka vrsta konsenzusa jer i kosovski Srbi imaju interes da se eliminišu stvarne kriminalne grupe. Međutim, stav tzv. kosovske vlade je bio da oni ne pregovaraju sa kriminalcima i da će policija vršiti operacije onako kako im odgovara. To je nagovestilo da u budućnosti možemo da očekujemo policijske operacije koje će povećati napetosti na severu Kosova - dodao je mađarski general.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike