Borelj: Očekujemo odgovor Beograda i Prištine na predlog Nemačke i Francuske

04.11.2022

11:22

0

Ja se nadam da će to dozvoliti napredak i korak napred u procesu, izjavio je Borelj

Borelj: Očekujemo odgovor  Beograda i Prištine na predlog Nemačke i Francuske
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je danas da se u sledećim danima očekuje odgovor Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa dve strane.

- U sledećim danima videćemo kakav će biti odgovor na ovaj predlog. Ja se nadam da će to dozvoliti napredak i korak napred u procesu - izjavio je Borelj u Minhenu gde učestvuje na sastanku G7.

24sedam/Goran Sivački
 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Borelj poručuje da je potrebno da se „prevaziđe nasleđe prošlosti“ i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine i da upravo to treba da omogući dijalog.

- Puno radimo na tome, sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Pre leta prezentovali smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. Zahvalan sam za podršku koju dobijamo od Nemačke i Francuske za ovaj plan - rekao je Borelj.

On ocenjuje da je to dobra prilika za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglašava da je normalizacija odnosa veoma važna za napredak obe strane na evropskom putu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je u Berlinu, gde je učestvovala na samitu Berlinskog procesa, izjavila da Srbija završava svoj odgovor na nemačko francuski predlog i da će ga uručiti u formi non pejpera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike