Meni je to poražavajuće: Premijerka Brnabić o razgovoru sa Lajčakom i Boreljom o spornim tablicama

03.11.2022

13:19 >> 13:37

0

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme

Meni je to poražavajuće: Premijerka Brnabić o razgovoru sa Lajčakom i Boreljom o spornim tablicama
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja se nalazi na Samitu Berlinskog procesa, poručila je da je važno da imamo mir i stabilnost da možemo da napredujemo.

- Bilo kakva nestabilnost mora da ugrozi ono što smo poslednjih osam godina uradili naprednim radom. Pričala sam i s Lajčakom i s Boreljom. Pričali smo i o tablicama i šta da kažete? Kurti je prekršio sve sporazume... ukinuo je i statusno neutralne KS tablice... Oni se slažu da je to tako, da statusno neutralne tablice treba da postoje i kažu da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće, rekla je premijerka dodajući da sve za šta su optuživali Srbiju, oni zapravo rade.

Ona je dodala da ne može više da nađe snage u sebi da bude puna entuzijazma, jer je prošlo 10 godina od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, prvog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, na kojem stoji potpis EU. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
premijerka Brnabić na Samitu Berlinskog procesa

 

- On nije impelentiran, njega ne poštuje Priština, nema ZSO, a mi smo svoje obaveze ispunili. Oni to tolerišu. O tome sam danas pričala. Nas pritiskaju da idemo na neke druge sporazume, finalni, kako god oni te sporazume nazivali, kaže ona.

Dodaje da se radi o kredibilitetu EU kao partnera.

-Rekla sam im da je tu i njihov potpis. Rekla sam i kako da garantujete za to, a ne možete da garantujete da ono što se već potpisalo, poštuje, navela je Brnabić.

Podsetimo, lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti.

Premijerka Brnabić izjavila je da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju, ističući da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
premijerka Brnabić na Samitu Berlinskog procesa

 

"To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - lekara, stomatologa i arhtekti, kao i o priznanju ličnih karata", rekla je Brnabić.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nije nešto preterano novo, zato što je već urađeno i u to većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike