Oglasio se Goran Rakić posle sastanka sa Vučićem: Srbi sa Kosova veruju samo državi Srbiji i predsedniku

27.10.2022

07:39 >> 08:34

0

Posle sastanka predsednika Vučića sa Srbima sa KiM, biće održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Oglasio se Goran Rakić posle sastanka sa Vučićem: Srbi sa Kosova veruju samo državi Srbiji i predsedniku
Goran Rakić (3) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je sazvao sednicu Saveta je nakon pisma koje su mu uputili predstavnici Srpske liste.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM...

Rakić nakon sastanka: "Srbi sa Kosova veruju samo državi Srbiji i predsedniku Vučiću."

Nakon sastanka obratio se Goran Rakić, predsednik Srpske liste, i naglasio je da su Srbi sa Kosova dobili uverenja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod na Kosovu.

- Dobili smo čvrste garancije i uveravanja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod i nakon ovog sastanka predsednik ima sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i posle toga će se i on obratiti javnosti.

- Ono što je veoma važno jeste to da smo predsedniku Vučiću tražili da ukoliko kosovske bezbedosne snage, policija ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a to su i tablice i vozila, mi ćemo demokratski i mirnim putem pružiti otpor.

Rekao je da se boji kako će se situacija na terenu odvijati, ali je još jednom naglasio da će otpor biti miran i demokratski.

 

Rakić je istakao da Priština vodi kampanju za preregistraciju vozila i da je u nju uložila nekoliko miliona evra, ali da su Srbi prepoznali propagandu i da su samo dve osobe preregistrovale svoja vozila na severu.

- Srbi sa Kosova veruju samo državi Srbiji i predsedniku Vučiću.

Za kraj obraćanja još jednom je naglasio da Srbi na Kosovu neće trpeti nasilje, misleći pre svega na oduzimanje vozila i tablica:

- Ukoliko Priština krene nasilno, blokiraćemo sve prilaze - rekao je Rakić.

Predsednik Vučić obratiće se nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je u toku.

Srpska lista je u sredu uputila pismo predsedniku sa zahtevom za hitan sastanak, zbog najava iz Prištine da će od 1. novembra početi sa otimanjem imovine građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, što izaziva strah i neizvesnost kod Srba.

Rok za preregistraciju tabilca na Kosovu i Metohiji ističe, 31. oktobra, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, i pored zahteva EU, odbija da ga produži.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike